10 C
Пловдив
петък, април 26, 2024

Приключиха дейностите по изграждане на рибарското пристанище в Несебър

Община Несеъбър приключи проекта за „Рехабилитация/реконструкция и модернизация на рибарско пристанище Северна буна – Несебър“.

Той е финансиран от програмата „Морско дело и рибарство“ и е на стойност малко над 7,5 млн. лв.

Чрез реконструкцията и модернизацията на пристанището е създадена защитена акватория за безопасно акостиране на рибарски лодки и кораби. Основната цел на проекта е да се удовлетвори потребността от осигуряване на адекватни условия за осъществяване на риболовна дейност.

Акваторията беше защитена чрез изграждане на плаващ кей-вълнолом. Този тип осъществяване на обекта бе избран поради съществуващите на територията на рибарско пристанище Северна буна – Несебър недвижими културни ценности и защитени територии с принадлежност към културното наследство и съобразно с ограниченията, наложени от Министерство на културата и НИНКН, целящи опазване на пластовете на морското дъно в незасегнато при изпълнението на проекта състояние на дънните наслаги. Именно това предопределя изпълнението на пирс – понтонен тип. Той играе ролята на плаващ вълнолом и не засяга дъното, тъй като изпълнението на каквото и да е стационарно съоръжение във водата е строго забранено. За брега понтоните се закрепват с вериги към реконструираната глава на съществуващото крило на буната.

За аранжиране на акваторията са ситуирани 4 вътрешни плаващи пристани за рибарски лодки, всеки изграден от 4 плаващи понтона, оборудвани с раздатъчни пунктове за ел. енергия, вода и осветление, чрез които се увеличава полезната дължина на кейовия фронт на рибарското пристанище и се увеличава капацитета му 121 места.

В последната фаза от изпълнението на проекта са ситуирани поставяеми обекти за пристанищно обслужване – борса за продажба на прясна риба с 15 щанд-маси, битово помещение, склад за амбалаж, помещение за контрол на улова и административен офис, 2 бр. хладилни камери – ниско и среднотемпературна и контролно-пропускателен пункт. Доставено е специализирано оборудване за оптимизиране дейността на рибарите – Г-образен кран за лесно изваждане на улова, контейнери за разделно събиране на отпадъци, ледогенератор за люспест лед, шок-замразител, професионална вакуумираща машина и работни маси.

Related Articles

Варна: Акция за почистване на града на 27 април

Община Варна започва серия от кампании за почистването на морската столица. Първата от тях ще се проведе на 27 април, обявиха от администрацията. Акцент...

Пускат обществената поръчка за изпълнител на новата библиотека на Варна

Открива се процедура за възлагане на обществена поръчка за избор на изпълнител на новата Градска библиотека на Варна, информират от администрацията. Актуализирана е количествено-стойностната...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ