13 C
Пловдив
петък, май 3, 2024

Античният град Хераклея Синтика отвори врати за посетители

„Античният град Хераклея Синтика“ вече е отворен за посетители. Обектът е с впечатляваща визия, след като успешно се изпълни първият етап на проекта, изготвен и защитен за финансиране от Община Петрич.

Осигурена е достъпна среда за всеки турист, пристигнал да разгледа обекта. Музеят на открито представя археологическите находки по съвременен и атрактивен начин. Има обособени пешеходни алеи и платформи за наблюдение, направен е и лапидариум – изложени на открито артефакти – части от колони, капители, части от статуи и други архитектурни елементи. Реставрирано е и светилището на Немезида.

На територията на обекта работи и модерен посетителски център с две зали, подредена е и постерна постоянна експозиция, която показва културното и природно богатство в местността Рупите. Представена е също и историята на развитието на обекта от началото на разкопките преди 17 години. Оформени са места за отдих.

Сред атракционите на Хераклея Синтика са и реалистични фигури на хераклейци, които пресъздават сцена от живота в античния град.

Related Articles

АПИ с проект за основен ремонт на над 16 км от пътя Етрополе – Златица

Агенция „Пътна инфраструктура“ кандидатства с проект за реконструкция на над 16 км от път II-37 Етрополе - Златица по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027....

Община Габрово с кампания „Да превърнем сивото в зелено“

Стартира кампанията на Община Габрово „Да превърнем сивото в зелено” за 2024 г., която се осъществява чрез публично-частни партньорства с гражданите. Чрез инициативата се...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ