19 C
Пловдив
четвъртък, май 2, 2024

Първата градска градина в България, създадена 1878 г. в Пловдив, грейва след основен ремонт

От 19 до 21 април ще бъдат празниците за официалното откриване на обновения парк

Церемонията по откриването на обновения парк в Пловдив, който е Първата градска градина, създадена в България ще се състои на 19 април от 19,30 часа на централната алея в градината. Нейната пълна реконструкция продължи една година, а възстановяването в автентичния й вид е по инициатива на районната администрация. След официалното рязане на лентата организаторите от районното кметство в партньорство с Държавна опера –Пловдив ще подарят на пловдивчани и гостите на града специален концерт с изпълнения на популярни теми от репертоара на операта. Ще звучи и любимата цигулка на пловдивската публика от ръцете на концертмайстора на операта Мичо Димитров. Сценичен фон на вечерното откриване ще са дърветата, старият чинар и водните огледала, които ще оживеят в мапинг инсталация, поверена на визуалния артист Петко Танчев. В петъчния ден Природонаучният музей ще работи с удължено работно време до 19 часа.

Съпътстваща на събитието е изложбата „Квартал 178. Старият център на Пловдив“, посветена на историята на градината и зоната около нея, отбелязана от архитекта Йосиф Шнитер в Плана на Пловдив под номер 178. Изложбата е реализирана от Държавен архив – Пловдив, библиотека „Иван Вазов“ и Историческия музей.

На 20 и 21 април продължава програмата по повод откриването. От общинския институт „Старинен Пловдив“ организират и в двата дни пешеходна обиколка „Преоткрити градски пространства“, в която екскурзоводи ще покажат многопластовата история на града. Разходките започват в 11 часа от централния фонтан в парка и продължават през улица „Христо Г. Данов“ до емблематични места в Стария град.

Децата и техните семейства могат да се включат в съботния ден от 10 до 14 часа в детския празник „Вълшебната приказка детство“. От 16 часа пловдивският саксофонист Димитър Льолев ще дебютира с новата джаз формация pLoveIt Jazz Quintet.

Вечерта продължава с празничното настроение от Биг Бенд Пловдив с начало 18 часа.

Неделната програма на 21 април започва от обяд с Hot Club de Plovdiv, които ще забавляват посетителите с концерт в стил Gipsy Jazz. Уроци по суинг ще има от 16.30 часа.

Трибют с песните на Тодор Колев е финалът на откриващия уикенд на Първата градска градина. Той започва от 19 часа в изпълнение .

През целия уикенд ще могат да се играят семейни настолни игри, турнири по футбол на маса и градски куест със скрити съкровища в градината.

Related Articles

Бургас може да има най-модерния студентски кампус в България

От Общината призовават: Подкрепете проекта, като попълните анкета! Има шанс в Бургас да бъде изграден супер модерен студентски кампус, информират от администрацията. Проектът за Кампуса...

От 2025 г. в София: Център за приемане на разнородни отпадъци във всеки квартал

Всички 24 района на София ще бъдат обхванати от системата за разделно събиране на опаковки и отпадъчни материали. Тя ще бъде разширена с разполагане...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ