25 C
Пловдив
четвъртък, май 30, 2024

Състезанието „Най-добър млад строител” отново ще се проведе в Русе

Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Пеньо Пенев“ в Русе е поканена от Министерството на образованието и науката да бъде домакин на тазгодишното издание на Националното състезание „Най-добър млад строител”. Новината съобщи директорът Камелия Денчева.

Поканата не е изненада след като повече от четири години в строителния техникум се провеждат състезанията на регионално ниво. В него участие вземат освен победителите от местната гимназия и тези от още пет града в Североизточна България – Варна, Силистра, Търговище, Шумен и Разград. Състезанието се провежда в пет направления – зидарии; мазилки и шпакловки; облицовки и настилки, сухо строителство, както и геодезия. Мероприятието е насрочено за месец април.

За провеждането на събитието е необходима голяма площ, която да събере състезателите, комисиите и представителите на спонсорите, които са общо около стотина човека. В миналогодишни издания състезанието е имало голям интерес сред хората и основно се е провеждало на мястото на Панаира в Пловдив, където и голям брой гости са имали възможност да присъстват. Училищните работилници към Строителния техникум в Русе няма да успеят да съберат толкова хора и директорът на гимназията потърси от областния управител и съдействие за наемане на ОЗК Арена. „Когато се даде гласност, ще може да има и зрители. Целта ни е дадем възможност на хората да се запознаят отблизо с професионалното образование, а също и с работата и уменията, които учениците придобиват в гимназията.“, категорична бе Денчева.

Областният управител Борислав Българинов обеща лично да разговаря с министъра на спорта и с кмета на Община Русе, за да може залата да бъде предоставена безвъзмездно.

Той разкри, че преди празниците е разговарял с представители на Университета по Архитектура, Строителство и Геодезия в столицата и с ректора на Русенския университет академик Христо Белоев. „Строителството е силен отрасъл в нашия регион и трябва да се развиваме в това отношение. Имаме много кадри, които са в чужбина. Трябва да се наблегне на дуалното обучение.“, каза още областният управител.

В Професионална гимназия по строителство и геодезия „Пеньо Пенев“ дисциплините, в които се обучават младежите са строителство и архитектура, водно строителство, транспортно строителство, архитектурна реставрация, геодезия, маркшайдерство, интериорен дизайн, графичен дизайн, компютърна графика. От тази учебна година ще има и нова специалност – художествена керамика. Това е защитена професия, а базата на гимназията разполага с ателие по керамика с грънчарски колелета с пещ за изпичане на готовите продукти.

Related Articles

Инвестират над 126 млн. лв. в градски транспорт с нулеви емисии

Над 126 млн. лв. ще се инвестират в градски транспорт с нулеви емисии, зарядни станции и инфраструктура за безопасна градска мобилност. Те ще бъдат...

4 мащабни проекта стартират в Плевен

Четири мащабни проекта, които плевенчани очакват от години да се случат, вече са в ход и ще бъдат изпълнени до три години. Това са...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ