15 C
Пловдив
петък, април 26, 2024

Музейната сграда в Котел става достъпна за хора с увреждания

В Котел беше завършен първият от четирите етапа на проекта за цялостно адаптиране на сградата на музейна експозиция „Котленски възрожденци с Пантеон на Георги Ст. Раковски“. Чрез него обектът става достъпен за хората с двигателни увреждания и ограничена подвижност. Музейното ръководство осигури собствени служители, специално наети за строителните дейности и надзора. Община Котел подпомогна реализацията и улесняването на административния процес по кандидатстването и отчитането на извършената работа.

Близо 80 хил. лева са вложени за подобряване условията за достъп на хора с увреждания до музейния обект в Котел. Адаптирането на архитектурната среда за нуждите на тези хора стана възможно, благодарение на финансова субсидия в размер на 50 578 лева по програма “Изграждане на достъпна архитектурна среда за хора с увреждания на културни, исторически и спортни обекти” на Агенцията за хора с увеждания към Министерството на труда и социалната политика и дофинансиране от Общината.

В сградата на музейната експозиция вече са монтирани 3 автоматични врати, последната от които изобразява стилизирани дървета – препратка към поемата на Георги Раковски „Горски пътник“. Ремонтиран е източният изход от сградата на музейната експозиция, санитарният възел, според нормативната уредба за хора с увреждания и ограничена подвижност, към тях е направен и кът за майки с деца. Чрез дофинансиране от Община Котел са облицовани част от вътрешните стени на ремонтирания етаж, а по коридорите и в помещенията са поставени парапети от неръждаема стомана.

На следващ етап в сградата ще бъде изградена конферентна зала, а неизползваеми помещения ще се превърнат в експозиционни площи. Чрез компонентите, които са субсидирани от Агенцията за хората с увреждания, ще бъдат закупени вертикални и хоризонтални подемници. Те ще отвеждат хора с увреждания от пл. „Възраждане“ до входа на музея и експозиционните помещения, както и от главния вход на Пантеона до саркофага на Раковски. Средствата за ремонт на вътрешно стълбище и монтирането на трети (междуетажен) подемник, също ще се търсят, чрез кандидатстване пред Агенцията за хората с увреждания. Така и за лицата с увреждания ще се създаде възможност за пълноценно и активно участие в културния живот на общината.

Related Articles

Пускат обществената поръчка за изпълнител на новата библиотека на Варна

Открива се процедура за възлагане на обществена поръчка за избор на изпълнител на новата Градска библиотека на Варна, информират от администрацията. Актуализирана е количествено-стойностната...

Планираните ремонти в район „Кремиковци“ вече започнаха

Започнаха планираните ремонти за столичния район "Кремиковци". Подготвят се и се обявяват обществени поръчки за обновяване на сградите на кметствата в кв. "Враждебна" и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ