22 C
Пловдив
сряда, април 24, 2024

Музейната сграда в Котел става достъпна за хора с увреждания

В Котел беше завършен първият от четирите етапа на проекта за цялостно адаптиране на сградата на музейна експозиция „Котленски възрожденци с Пантеон на Георги Ст. Раковски“. Чрез него обектът става достъпен за хората с двигателни увреждания и ограничена подвижност. Музейното ръководство осигури собствени служители, специално наети за строителните дейности и надзора. Община Котел подпомогна реализацията и улесняването на административния процес по кандидатстването и отчитането на извършената работа.

Близо 80 хил. лева са вложени за подобряване условията за достъп на хора с увреждания до музейния обект в Котел. Адаптирането на архитектурната среда за нуждите на тези хора стана възможно, благодарение на финансова субсидия в размер на 50 578 лева по програма “Изграждане на достъпна архитектурна среда за хора с увреждания на културни, исторически и спортни обекти” на Агенцията за хора с увеждания към Министерството на труда и социалната политика и дофинансиране от Общината.

В сградата на музейната експозиция вече са монтирани 3 автоматични врати, последната от които изобразява стилизирани дървета – препратка към поемата на Георги Раковски „Горски пътник“. Ремонтиран е източният изход от сградата на музейната експозиция, санитарният възел, според нормативната уредба за хора с увреждания и ограничена подвижност, към тях е направен и кът за майки с деца. Чрез дофинансиране от Община Котел са облицовани част от вътрешните стени на ремонтирания етаж, а по коридорите и в помещенията са поставени парапети от неръждаема стомана.

На следващ етап в сградата ще бъде изградена конферентна зала, а неизползваеми помещения ще се превърнат в експозиционни площи. Чрез компонентите, които са субсидирани от Агенцията за хората с увреждания, ще бъдат закупени вертикални и хоризонтални подемници. Те ще отвеждат хора с увреждания от пл. „Възраждане“ до входа на музея и експозиционните помещения, както и от главния вход на Пантеона до саркофага на Раковски. Средствата за ремонт на вътрешно стълбище и монтирането на трети (междуетажен) подемник, също ще се търсят, чрез кандидатстване пред Агенцията за хората с увреждания. Така и за лицата с увреждания ще се създаде възможност за пълноценно и активно участие в културния живот на общината.

Related Articles

Изложба за историята на храм „Св. Димитър“ и благородното дело на пловдивските Димитровци

Изложба, посветена на храм „Свети Димитър“ може да бъде разгледана от днес в централното фоайе на Народна библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив. Манастирският комплекс...

Умни пътни знаци следят дали шофьорите чатят по време на път

Пилотни версии на умни пътни знаци вече се появиха в реалната пътна мрежа, предаде Нова телевизия. Те са със специално проектиран софтуер и използват...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ