11 C
Пловдив
събота, април 27, 2024

„Булгартрансгаз“ ще изгражда междусистемната газова връзка България-Сърбия

„Булгартрансгаз“ ЕАД ще може да сключи договор за държавно гарантиран заем с нидерландската банка „ИНГ Банк Н.В.“, чрез софийския й клон, за финансиране на Междусистемна реверсивна газова връзка България – Сърбия, съобщиха от правителствената пресслужба.

Прогнозните инвестиционни разходи по строителството възлизат на 76,7 млн. евро без ДДС. Предвидено е този ресурс да бъде осигурен чрез безвъзмездно финансиране от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност 2014-2020“ и от Механизма за свързване на Европа (Connecting Europe Facility), дългосрочно заемно финансиране, обезпечено с държавна гаранция и собствен капитал на „Булгартрансгаз“ ЕАД.

Предложеният заем с държавна гаранция за проекта е в размер до 49 071 661 евро, периодът на усвояване – до 31 декември 2023 г. и срокът за погасяване – пет години от изтичането на едногодишния гратисен период.

От правителството припомнят, че проектът „Междусистемна газова връзка България – Сърбия на българска територия“ включва изграждането на нов газопровод от съществуващо съоръжение на „Булгартрансгаз“ ЕАД при Нови Искър до границата със Сърбия.

Линейната част на газопровода е с дължина около 62 км на българска територия.

Капацитетът на новата газова инфраструктура ще бъде 1,8 млрд. куб. м на година, с възможност и за реверсивен поток. С реализацията на проекта ще бъде създадена нова входно-изходна точка на междусистемно свързване на границата България-Сърбия с инфраструктурата на преносния оператор на Сърбия и нови национални изходни точки до клиенти на територията на Република България.

Related Articles

Ремонтът на Дунав мост при Русе няма да стартира преди края на лятото

Ремонтът на Дунав мост при Русе няма да започне преди края на лятото, за да не се затруднява движението в активния туристически сезон, когато...

Разполагат контейнери за биоразградими отпадъци в Пирдоп

През месец май Община Пирдоп ще започне поетапно разполагане на кафяви контейнери за зелени и биоразградими отпадъци. За удобство на гражданите на съдовете ще...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ