6 C
Пловдив
петък, април 19, 2024

Реставрират моста на Колю Фичето край Бяла

Съоръжението ще бъде възстановено така, както е изглеждало през 20-те години на ХХ век

Започна реставрацията на моста на Колю Фичето край Бяла. Каменният мост е построен преди над 150 години, а последният му ремонт е отпреди 100 години, когато при наводнение са отнесени част от колоните му, информира БНТ.

По думите на беленския кмет Димитър Славов, съоръжението е в трагично състояние в момента. „Заради проекта са направени всички необходими проучвания и съгласувания и вече сме в етап на строеж. Геолози ще изследват почвата, а през следващата седмица очакваме сложни машини за укрепване и реставриране на моста“ – уточни градоначалникът.

Ремонтът се финансира по европейска програма. Предвижда се укрепване на съоръжението и изграждане на туристически център. Мостът ще бъде възстановен в цялостния му мащаб – така, както е изглеждал преди ремонта през 20-те години на ХХ век. Скулптурата на майстор Кольо Фичето ще бъде преместена на видно място и добре осветена. Очаква се ремонтът да продължи около година.

Мостът на Колю Фичето над река Янтра или Беленският мост, както още е известен, се намира на 1 км от град Бяла, област Русе. Отстои на 55 км югозападно от областния град Русе и приблизително на 259 км североизточно от столицата София. Построен от гениалния майстор Колю Фичето, мостът се смята за постижение на българското възрожденско инженерно-строително и архитектурно изкуство.

Той е дълъг 276 м и е широк 9 м. Неговите 14 свода с отвор 12 м са украсени с релефни изображения на животни. Поддържат го 13 опори с водорези и облекчаващи ниши, както и два брегови устоя. Мостът е направен от издялан камък от местен варовик и варов хоросан.

Related Articles

Първа копка на водопровод в Дълго поле

Строителната програма на община Калояново е за над 6 млн. лева Първа копка на водопровод на ул. "2-ра" в село Дълго поле направиха кметът на...

Община Бургас изгради четвърта лодкостоянка в „Сарафово“

Съоръжението ще заработи в началото на месец май Община Бургас изгради четвърта лодкостоянка, която се намира в местността Ъгъла в квартал „Сарафово“. Това е част...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ