15 C
Пловдив
петък, април 19, 2024

„Булгартрансгаз“ ще изгражда междусистемната газова връзка България-Сърбия

„Булгартрансгаз“ ЕАД ще може да сключи договор за държавно гарантиран заем с нидерландската банка „ИНГ Банк Н.В.“, чрез софийския й клон, за финансиране на Междусистемна реверсивна газова връзка България – Сърбия, съобщиха от правителствената пресслужба.

Прогнозните инвестиционни разходи по строителството възлизат на 76,7 млн. евро без ДДС. Предвидено е този ресурс да бъде осигурен чрез безвъзмездно финансиране от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност 2014-2020“ и от Механизма за свързване на Европа (Connecting Europe Facility), дългосрочно заемно финансиране, обезпечено с държавна гаранция и собствен капитал на „Булгартрансгаз“ ЕАД.

Предложеният заем с държавна гаранция за проекта е в размер до 49 071 661 евро, периодът на усвояване – до 31 декември 2023 г. и срокът за погасяване – пет години от изтичането на едногодишния гратисен период.

От правителството припомнят, че проектът „Междусистемна газова връзка България – Сърбия на българска територия“ включва изграждането на нов газопровод от съществуващо съоръжение на „Булгартрансгаз“ ЕАД при Нови Искър до границата със Сърбия.

Линейната част на газопровода е с дължина около 62 км на българска територия.

Капацитетът на новата газова инфраструктура ще бъде 1,8 млрд. куб. м на година, с възможност и за реверсивен поток. С реализацията на проекта ще бъде създадена нова входно-изходна точка на междусистемно свързване на границата България-Сърбия с инфраструктурата на преносния оператор на Сърбия и нови национални изходни точки до клиенти на територията на Република България.

Related Articles

НКЖИ и БДЖ прехвърлят имоти в полза на община Пловдив

Кметът на Пловдив Костадин Димитров подписа споразумението с НКЖИ за прехвърляне на имоти от държавната компания в полза на община Пловдив. Допълнителното споразумение е гласувано...

До 15-и май започва ремонтът на Дюлинския проход

До 15-и май ще започне ремонтът на 34 км от III-906 през Дюлинския проход. Трасето, което ще се рехабилитира, е между с. Старо Оряхово...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ