15 C
Пловдив
вторник, април 30, 2024

От март започва проектиране и строителство на 2 участъка от бъдещата АМ „Русе – Велико Търново“

До края на март 2022 г. се очаква да се подпишат договорите за проектиране и строителство на първите два участъка от бъдещата магистрала между Русе и Велико Търново. Така през 2027 година се предвижда новият път да бъде завършен поне до Бяла, както и да бъде изградено околовръстното трасе. Това стана ясно след разговор между областния управител на Русе, Борислав Българинов и представители на МРРБ и Агенция „Пътна инфраструктура“.

Към момента проектът на подробен устройствен план – парцеларен план за участъците между Русе и Бяла и обхода на град Бяла е внесен в МРРБ за разглеждане и приемане от Националния експертен съвет. След одобрение и влизането му в сила ще стартират отчуждителните процедури.

От АПИ обявиха обществена поръчка за определяне на изпълнители за изработване на технически проект и строителство на първите около 76 км от автомагистралата. Става дума за двата участъка Русе – Бяла и обхода на град Бяла, т.е. пресичането с път I3 „Гара Бяла – Плевен“. Понастоящем се извършва оценка на получените оферти и предстои да бъде обявена процедура за избор на строителен надзор за тях.

Подготвя се и процедура за възлагане изработването на подробен технически проект с ПУП за участъка от Бяла до Велико Търново. След проектното обезпечение ще бъде проведена процедура за избор на изпълнител за строителството на участъка. Проектът на автомагистрала между Русе и Търново е предложен за включване в програма „Транспортна свързаност“ 2021 – 2027, която очаква одобрение от Европейската комисия.

Related Articles

Ремонтът на Дунав мост при Русе няма да стартира преди края на лятото

Ремонтът на Дунав мост при Русе няма да започне преди края на лятото, за да не се затруднява движението в активния туристически сезон, когато...

Варна: Акция за почистване на града на 27 април

Община Варна започва серия от кампании за почистването на морската столица. Първата от тях ще се проведе на 27 април, обявиха от администрацията. Акцент...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ