1 C
Пловдив
неделя, декември 10, 2023

От март започва проектиране и строителство на 2 участъка от бъдещата АМ „Русе – Велико Търново“

До края на март 2022 г. се очаква да се подпишат договорите за проектиране и строителство на първите два участъка от бъдещата магистрала между Русе и Велико Търново. Така през 2027 година се предвижда новият път да бъде завършен поне до Бяла, както и да бъде изградено околовръстното трасе. Това стана ясно след разговор между областния управител на Русе, Борислав Българинов и представители на МРРБ и Агенция „Пътна инфраструктура“.

Към момента проектът на подробен устройствен план – парцеларен план за участъците между Русе и Бяла и обхода на град Бяла е внесен в МРРБ за разглеждане и приемане от Националния експертен съвет. След одобрение и влизането му в сила ще стартират отчуждителните процедури.

От АПИ обявиха обществена поръчка за определяне на изпълнители за изработване на технически проект и строителство на първите около 76 км от автомагистралата. Става дума за двата участъка Русе – Бяла и обхода на град Бяла, т.е. пресичането с път I3 „Гара Бяла – Плевен“. Понастоящем се извършва оценка на получените оферти и предстои да бъде обявена процедура за избор на строителен надзор за тях.

Подготвя се и процедура за възлагане изработването на подробен технически проект с ПУП за участъка от Бяла до Велико Търново. След проектното обезпечение ще бъде проведена процедура за избор на изпълнител за строителството на участъка. Проектът на автомагистрала между Русе и Търново е предложен за включване в програма „Транспортна свързаност“ 2021 – 2027, която очаква одобрение от Европейската комисия.

Related Articles

Позиция: Нужен е нов конкурс за възстановяване на мемориала при НДК

Необходим е нов конкурс за възстановяване на Мемориала на загиналите войници при НДК, тъй като условията на обявената обществена поръчка са неприемливи. За това...

Площад „Света Неделя“ става пешеходен

Площад "Света Неделя" в столицата става пешеходна зона. Това съобщи лидерът на „Спаси София“ и общински съветник Борис Бонев във Фейсбук. Паркингът и една от...

КАТ с нова акция по пътищата

- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ