27 C
Пловдив
вторник, април 16, 2024

Министър Гроздан Караджов: Тунел „Железница“ трябва да бъде завършен до средата на годината

Ако няма обжалване, автомагистрала „Хемус“ ще е напълно готова през 2027 г. Това стана ясно по време на обсъждането на стратегическите инфаструктурни проекти, организирано от МРРБ.

Участъците 1, 2 и 3 на „Хемус“ са с готова техническа документация и влязло разрешение за строеж. 4-и, 5-и и 6-и участък на АМ „Хемус“ са по-напреднали, но и там строителните дейности засега не могат да започнат, обясни инж. Бисер Йорданов от АПИ, който представи готовността на проекта.

През 2024 г. на практика ще може да започнат да се изпълняват строителните дейности по седми и осми участък на АМ „Хемус“, което ще продължи 36 месеца. На седми участък на практика трябва да се преместят 3 километра от трасето, защото попадат в свлачищна зона. На осми участък се оказва, че част от трасето по идейния проект попада на територията на ловно стопанство „Черни Лом“, където има популация от благородни елени и ловното стопанство не е съгласно оттам да минава магистрала. Освен това отчужденията, поне докато няма технически проект, няма как да започнат.

Регионалният министър Гроздан Караджов заяви, че без специален закон и специално нормативно решение на Народното събрание няма как да се извърши трансформацията, за да продължи „Хемус“ да се строи. Моята задача е да съдействам на разследващите органи, но това е една периферна задача. Първостепенната ми задача е да продължим строителството на АМ „Хемус“ и да се забързат процедурите, категоричен бе регионалният министър.

Гроздан Караджов увери, че МРРБ ще съдейства за АМ „Хемус“ с всички възможности и връзки и лостове, които може да дръпне, но някои неща ще трябва да влязат и в Народното събрание.

Той посочи, че регионално развитие не означава асфалт и бетон, а съхраняването на природата също е много важно. Трябва да стъпваме много внимателно, по терлици, призова министърът и настоя да бъде създадена организация, с която АПИ да бъде първият страж на културните паметници.

Караджов заяви, че за АМ „Европа“ има най-много оплаквания как се строи. По отношение на АМ „Струма“, Караджов иска довършване на участъците преди Кресна. До средата на годината тунел „Железница“ трябва да бъде завършен. В района на Кресненското дефиле има много свлачища и трудно всички части могат да се обхванат. Укрепването няма да отнеме много време – около 6 месеца и до края на годината трябва да се приключи с целия подучастък. Ние сме спрели пред вратата на процедурата по ОВОС и тепърва предстоят разговори с МОСВ по уточняване на варианта, по който те биха съгласували ОВОС за строежа на АМ „Струма“, обясни Гроздан Караджов.

Той отбеляза, че Кресненското дефиле тепърва ще се развърже като вариант, ще се търси техническо проектиране и варианти за инвестиране. Не може да се даде прогноза за завършването на АМ „Струма“ все още.

 

Related Articles

Започва почистването на р. Марица в Пловдив

Започва дългоочакваното почистване на река Марица в Пловдив. Дейностите ще бъдат изпълнени от софийската фирма „БКС – Озеленяване“. Срокът е 90 дни. Работата е...

В Бургас изкачват 14-етажна сграда за Деня без асансьори

С изкачване на 14-етажна сграда в Бургас ще бъде отбелязан Денят без асансьори. Това ще се случи на 14 април в хотел "Парк". Общо...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ