13 C
Пловдив
събота, май 4, 2024

Разград вече има система за мониторинг на качеството на въздуха

Разград монтира система от сензори за измерване качеството на атмосфения въздух в града. Стартът бе даден в Детска градина „Шестте ястребинчета”. Системата включва три станции с по 6 сензора за различни видове замърсители. Другите две станции ще бъдат също върху покривите на детски заведения, но в други райони на града – ДГ “Детелина“ и ДЯ “Слънчево детство“. Съоръженията, които се монтират, са на Технически университет-София, а самите сензорите са произведени във Великобритания.

Устройствата изамерват концентрацията на въглероден окис, азотни двуокиси, амоняк, серен двуокис, сероводород и фини прахови частици. Отчитат и атмосферните условия – температура, влажност на въздуха, атмосферно налягане, посока и скорост на вятъра.

Обобщената информацията от трите станции ще се изпраща до централизиран обект и през уеб адрес ще може да се наблюдава от жителите на Община Разград в реално време на интернет страницата на Общината. Там ще се представят както моментните стойности, които ще се получават на всеки 15 секунди, така и визуализация под форма на графики, чиято актуализация ще е ежеминутна. В напълно реално време на графиките ще може да се сравнят текущите стойности с допустимите стойности по Български държавен стандарт.

Веднъж годишно системата ще минава през профилактика, гаранционният й срок е от 2 години, след което тя ще трябва да се провери и калибрира. Системата на Техническия университет е използвана в Столична община, там станциите са били монтирани към автобусния транспорт. Интерес към нея има и от Община Русе, където обмислят да използват 5 точки за поставяне на станциите.

Related Articles

Представят резултатите от проекта за нов затвор в с. Самораново

На 29 април представят резултатите по проекта за новия затвор, който се изгражда край дупнишкото с. Самораново. Той е на стойност около 35 млн....

През тази година: Ремонтират знакови сгради в Стара Загора

Знакови сгради в Стара Загора ще подлежат на ремонт през тази година. Това стана ясно по време на пресконференция дадена от кмета на общината...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ