13 C
Пловдив
петък, май 17, 2024

Добрият пример на Испания: Закон за качеството на архитектурата

Арх.Иняки Карнисеро представи нормативния документ на кръгла маса в София

Новият испански Закон за качеството на архитектурата бе представен на кръглата маса „Практикуване на професията архитект в Испания и Германия“. Събитието се състоя в София по инициатива на Камарата на архитектите в България (КАБ). Презентацията бе финалното събитие на Международните дни на европейската регулирана професия Архитект.

Процесът по създаване и приемане на Закона за качеството на архитектурата бе подробно представен от арх. Иняки Карнисеро, генерален секретар по „Градоустройство, жилищно строителство и архитектура“ в Министерството на жилищното строителство и градоустройството в Испания. Арх. Карнисеро пристигна в България специално за кръглата маса по покана на председателя на УС на КАБ арх. Владимир Милков.

„Това е може би най-прогресивният, най-добрият закон в Европа, третиращ проблемите на архитектурната професия. Изработен е със съдействието на Камарата на архитектите в Испания и лично на арх. Иняки Карнисеро. Приет е с пълно единодушие в испанския парламент, което е трудно постижимо у нас. Ще се радвам, ако българските депутати проявят интерес към закона, защото е много важно да са информирани какви нормативни документи се приемат в Европа“, каза при откриването на кръглата маса арх. Владимир Милков, председател на КАБ.

Президентът на Висшия съвет на асоциациите на архитектите на Испания (CSCAE) арх. Марта Вал-Лосера Феран отправи поздравления към българските архитекти и благодари за възможността да бъде представен испанският опит в архитектурния сектор.

Защо нов закон? Как и кой го е разработил? Как е било приет? Основни цели. Очаквано въздействие върху испанската архитектура. Това бяха част от въпросите, които бяха обсъдени по време на панел 3 от кръглата маса с модератор проф. д-р арх. Борислав Борисов, зам.-председател на УС на КАБ.

„Това е първият закон в Европа, който налага принципите на новия европейски Баухаус – естетика, устойчивост, приобщаване. Законът е много силен инструмент, който цели да развие и популяризира архитектурната стойност. Архитектурата е ценност, която е директно наследство и се стреми към подобряване на жизнената среда. Трябва да се научим да я подкрепяме и защитаваме, като се съобразяваме с естетиката, пейзажа, околната среда и в същото време допринасяме за икономическото благоденствие на общността. Това е закон, който има положително влияние върху обществото. Подобрява качеството на живот, стимулира икономическото развитие, социалното взаимодействие, опазва културните стойности, оказва влияние върху ежедневието на хората“, сподели арх. Иняки Карнисеро, който е сред водещите експерти в процеса по изработване на нормативния акт.

Законът за качеството на архитектурата е пример е за диалог и консенсус, защото в създаването му участват 165 представители на организации и институции. Процесът е публичен – в рамките на две години са ангажирани професионалисти от различни сектори, организирани са целеви групи, създадена е интернет страница, получени са много предложения. Това позволява изработването на всеобхватен нормативен документ, който цели да развие интердисциплинарното взаимодействие между архитекти, инженери, геодезисти и всички участници в процеса. Законът утвърждава архитектурата като културна ценност, която има социална и икономическа стойност, подпомага развитието на културната идентичност, благосъстоянието на обществото и подобрява качеството на живот. На финалния етап законът е одобрен от Съвета на министрите, след което е внесен в парламента и е приет с пълно единодушие на 8 юни 2022 година.

Резюме на закона, преведено на български език, можете да ИЗТЕГЛИТЕ ТУК.

Related Articles

До 31-ви май: Ремонтират 20-метров участък от Дунав мост при Русе

До 31-ви май се променя организацията на движение в участък от Дунав мост при Русе за авариен ремонт на фуга на съоръжението. За извършването...

Започва ремонт на един от натоварените пътни участъци в Ямболско

Аварийно- възстановителен ремонт започва на един от натоварените пътни участъци в Ямболско. До средата на юни ще бъдат извършени кърпежи по пътя между селата...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ