11 C
Пловдив
петък, май 17, 2024

КАБ въвежда електронни административни услуги до края на годината

Камарата на архитектите в България започва въвеждане на изцяло електронни административни услуги. Предвижда се до края на годината да има възможност за онлайн кандидатстване за:

Проектантска правоспособност, признаване на професионална квалификация за професията „архитект“, заявяване на промени в проектантската правоспособност, издаване на удостоверения за проектантска правоспособност, регистрация на проектантски бюра, издаване и връчване на решенията по заявените услуги, разглеждане на заявления, искания, жалби, регистриране на договори, сигнали за дисциплинарни нарушения, плащане на членски внос и всички останали такси, както и други услуги, свързани с дейността на КАБ.

Управителният съвет прие становище на КАБ по предложения за промени в ЗУТ, които предвиждат въвеждане на електронното предаване на инвестиционните проекти.

КАБ подкрепя инициативата за дигитализация на сектора с цел облекчаване на инвестиционния процес, но има възражения срещу конкретни текстове в законопроекта. В становището се предлага да се създаде работна група към Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление в НС, която да обсъди, анализира и прецизира предложенията с участието на професионалните камари и общините. Цифровизацията не е достатъчна за намаляване на административната тежест. Необходима е по-сериозна законодателна реформа в сектора, за която КАБ отдавна апелира, пише в становището.

Related Articles

Обсъдиха разширяването на Столичния околовръстен път от бул. България“ до АМ „Струма“

Необходимите действия във връзка с разширяването на Столичния околовръстен път между бул. „България“ и автомагистрала „Струма“ обсъдиха на среща министърът на регионалното развитие и...

Подменят опасните дървета при храм-паметник „Александър Невски“ с нови

По време на регулярните огледи за текущото състояние на дървесната растителност в София експерти на дирекция „Зелени системи“ са констатирали на площада при храм-паметника „Александър Невски“...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ