13 C
Пловдив
петък, май 17, 2024

Изграждат BUS лента и велоалея по бул. „Патриарх Евтимий“

Предстоят редица подобрения в движението по ключови булеварди в центъра, които да дадат алтернатива на всички участници в движението, без да се затруднява движението на колите. Промените включват изграждане на нова BUS лента и велоалея по бул. „Патриарх Евтимий”, премахване на конфликтната велоалея от тротоара покрай парка на НДК и мерки за пътна безопасност. Проектът бе представен от зам.-кмета по транспорт инж. Илиян Павлов.

„Въпрос на време е този дългоочакван проект за трансформация на булевардите „Патриарх Евтимий”, „Витоша”, “Фр. Нансен” и „Ген. Скобелев” да се случи. Искам да успокоя живущите, че решението е максимално балансирано и са включени тeхните искания. В нито един участък паркирането не се забранява, а създаваме нови компенсаторни паркоместа на бул. „Витоша“ и отваряне на нов паркинг на ЦГМ с допълнителни 50 места“, обяви зам.-кметът Павлов.

По думите му, този проект е бил отлаган повече от 10 години и е дошло времето да бъде изпълнен. „Започва летният строителен сезон и предвид големият обхват и сложността на проекта, възнамеряваме да го направим през следващите седмици. Зависими сме от подходящи метеорологични условия, но и искаме да го изпълним когато София е празна, за да не се образува трафик и да не затрудняваме ежедневието на гражданите”, подчерта той.

Общинските съветници изтъкнаха, че с този проект се решават редица натрупали се проблеми и се създават удобни алтернативи за всички участници в движението. „С новата BUS лента ще ускорим движението на тролейбусите, които се използват от десетки хиляди пътници всеки ден. С велосипедната алея свързваме не само пл. „Руски паметник” с ул. „Граф Игнатиев”, но и 7 съществуващи трасета в единна и удобна мрежа.“ – каза Андрей Зографски, зам.-председател на Комисията по транспорт, и добави, че се предвижда и подобряване на градската среда и пътната безопасност.

Управляващите обърнаха внимание, че това ще бъде първата цялостна трансформация на градската среда в София, в която се ползват модерни и естетични материали за обезопасяване на пешеходните пресичания и подобряване на достъпа на спирките на градския транспорт чрез поставяне на специални платформи.

Related Articles

Резултати от конкурса за концепция за оформление на зала 1 в Дома на архитекта в София

Журито не присъди първо място, а излъчи две втори и една трета награда Ясно е класирането в конкурса за концепция за художествено-пространствено оформление на зала...

Без хипермаркети и шумни заведения в жилищни сгради

Пуснаха нова наредба за обществено обсъждане Нова наредба за устройството на урбанизираните територии предвижда какви точно търговски обекти могат да се откриват в жилищни сгради....
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ