13 C
Пловдив
петък, май 17, 2024

Етнографският музей в Стария Несебър с нов облик

Приключи ревитализацията на Етнографския музей в Стария Несебър. Ремонтът на вътрешните пространства е извършен по Програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“. Отпуснатата финансовата помощ е в размер 765 861 лв.

В рамките на проекта е извършена реставрация на сградата, включително на интериорните елементи и инсталациите. Разкрити са пространства, позволяващи развитието на допълнителни услуги и културни продукти. Част от помещенията са предназначени за фондохранилище, а други ще предоставят място на временни изложби и събития, включително – за организиране на детски работилници и ателиета. Вторият етаж е предназначен за постоянната етнографска експозиция, организирана в тематични кътове. Извършено е обновяване на музейната сбирка с много нови експонати, също закупени с безвъзмездна финансова помощ в рамките на проекта.

Изпълнено е ново експозиционно осветление, експозиционно обзавеждане и реквизит, проектиран специално за сградата, доставено e акустично и мултимедийно оборудване и др. Целта е привличане на нови публики. Благодарение на въвеждането на интерактивни дейности ще бъде осигурено и по-активно взаимодействие на посетителите с музейните експонати. Проектът, който интегрира съвременни технологии и наследство за успешно опазване, достигане на нови и по-широки публики и ангажиране на местната общност, е на „Ателие ДУО“ ЕООД (Atelie DUO).

Related Articles

Започва кампанията „Хижа на годината” 2024

На 15 май 2024 г. е пресконференцията и официалният старт на кампанията „Хижа на годината” 2024. На събитието по инициатива на 360mag.bg и Български...

АПИ обяви обществена поръчка за строителен надзор при укрепване на 15 свлачища

Агенция „Пътна инфраструктура“ обяви обществена поръчка за строителен надзор при укрепване на 15 свлачища по републиканската пътна мрежа. Индикативната й стойност е 3 723...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ