20 C
Пловдив
събота, април 27, 2024

По ОПРР: Изграждат над 1000 социални жилища в страната

Общо 1095 социални жилища с капацитет за настаняване на 2 548 души ще бъдат изградени с финансиране по управляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Те ще са в градовете Варна, Пловдив, Бургас, Русе, Стара Загора, Видин, Хасково, Шумен, Перник, Враца, Ловеч, Кърджали, Смолян, Разград, Казанлък, Гоце Делчев, Силистра, Търговище, Лом, Петрич, Свищов, Велинград и Монтана.

До момента са завършени 183 социални жилища в град Благоевград за 376 лица. В тях вече са настанени 27 души. В процес на изпълнение са проекти за още 912 социални жилища.

В рамките на предишния програмен период – 2007-2013 г., със средства по Оперативна програма „Регионално развитие“ са изпълнени 4 пилотни проекта на общините Видин, Девня, Дупница и Столична община, по които са осигурени 334 социални жилища за 684 лица от социално уязвими групи.

Към момента МРРБ е в процес на подготовка за новия програмен период 2021-2027 и ще продължи подкрепата за осигуряването на модерни и достъпни общински жилища за настаняване на уязвими групи от населението и други групи в неравностойно положение. Освен това ще се прилагат иновативни подходи за финансиране на жилищната политика в общините, включително експериментиране и връзки с устойчивото градско развитие. Ще се насърчава архитектурният дизайн и изграждането на жилища, прилагащи принципи за устойчивост на околната среда, със специално внимание към смекчаването и адаптирането на изменението на климата.

Осигуряването на домове за най-уязвимите групи от населението е част от целенасочените усилия на Министерството на регионалното развитие и благоустройството да бъдат подобрени жилищните условия за тези хора и да бъде намален относителният дял на бездомните и нуждаещите се от социално жилище граждани. Като продължение на тази политика, освен средствата по европейската програма, МРРБ подготвя нова Национална жилищна стратегия. Проектът е според световните и европейски тенденции за развитието на сектора, като за постигане на заложените в стратегията специфични цели ще бъдат разработени целеви програми. Реализирането им ще бъде в компетенциите на общинските администрации.

Related Articles

Ремонтът на Дунав мост при Русе няма да стартира преди края на лятото

Ремонтът на Дунав мост при Русе няма да започне преди края на лятото, за да не се затруднява движението в активния туристически сезон, когато...

Подписват споразумения с общините за проекти за близо 36 млн. лв.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова започна подписването на споразумения за финансиране на обекти със средства от държавния бюджет по Инвестиционната...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ