10 C
Пловдив
петък, април 26, 2024

Половината работодатели планират ръст на заплатите с до 20% до края на годината

Дефицитът на кадри ще доведе до масово увеличение на заплатите през втората половина на годината. Половината от работодателите възнамеряват да увеличат възнагражденията с до 20%, като най-висок ръст се очаква в регионите на София, Бургас и Варна и Пловдив. Това е един от изводите от проучването на ManpowerGroup България „Заплати и допълнителни придобивки – тенденции“.

Почти половината (49%) от анкетираните 513 работодатели споделят, че ще увеличат възнагражденията до 20%, а 2% прогнозират по-висок ръст, като в повечето компании тази промяна ще засегне всички служители без значение от позицията, която заемат. 37% от анкетираните споделят, че ще увеличават възнагражденията с 10%, а 12% планират по-високи увеличения – между 10% и 20%.

В повече от половината компании планираните промени ще засегнат всички служители. Останалите отговори в тази посока са балансирани – в 16% от компаниите планираните промени ще засегнат между 50%-80% от заетите, в 15% – по-малко от половината заети (между 20%-50%), а в 14% от фирмите промените ще засегнат сравнително малко служители и работници – под 20%.

Липсата на кандидати за дефицитни позиции е една от основните причини работодатели от различни бизнес сектори да планират ръст на възнагражденията, за да си осигурят достъп до таланти, смятат анализаторите.

Масови увеличения се очакват в сектора с най-голямо търсене на специалисти – „Информационни технологии“, където 66% от анкетираните планират да увеличат месечните възнаграждения. В сектор „Производство” 49% от работодателите споделят сходни планове, 44% прогнозират ръст в сектор „Търговия” и 58% – в сектор „Консултантска дейност”. Увеличения се планират и в сектор „Туризъм и хотелиерство“, „Здравеопазване и фармация“ и „Автомобилна индустрия“. Най-висок ръст на месечните възнаграждения се очаква в регионите на София, Бургас и Варна, където работодателите прогнозират увеличение между 10% и 20%, както и в Пловдив с планирано увеличение в рамките на 10%.

Наблюденията на ManpowerGroup сочат, че все повече компании планират да предложат възможности за работа от разстояние и след приключване на извънредното положение. При позициите, за които това не може да бъде предложено заради спецификата на работа, работодателите все по-често поемат придвижването на служителите, осигурявайки им организиран транспорт или покривайки разходи за градски транспорт и гориво за автомобил.

Related Articles

Издадено е разрешение за реконструкция на Националния студентски дом в София

Главния архитект на Столична община е издал разрешение за строеж, за консервационно - реставрационни работи, основен ремонт, реконструкция, прилагане на мерки за енергийна ефективност...

Нови компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас

Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ