9 C
Пловдив
понеделник, май 6, 2024

Пловдив: Работна група чертае визия за Тютюневия град

Проблемите и благоустрояването на емблематичната зона на някогашните тютюневи складове в Пловдив, известна като Тютюневия град обсъдиха на среща представители на НИНКН, Община Пловдив и сдружението на собствениците на сгради в района. Срещата е по инициатива на областния управител на Пловдив д-р инж. Илия Зюмбилев.

„Целта е да поставим началото на конструктивен диалог, да се очертаят проблемите и в ускорени темпове да започнем да отстраняваме препятствията пред обновяването на зоната и превръщането й в привлекателно място за живеене, бизнес и култура“, заяви областният управител. Някъде обаче се къса нишката, защото вече две десетилетия не се намират работещи решения и няма изработени правила за нейното благоустрояване като зона със статут на недвижима културна ценност.

„В същото време сградите в Тютюневия град продължават да се самосрутват и създават опасност за живота на преминаващите. Самонастанили се хора в тях палят пожари. По данни на ОДМВР-Пловдив само през м. август има два такива инцидента“, коментира още Зюмбилев.

Главният архитект на Община Пловдив арх. Димитър Ахрянов приветства възстановяването на диалога между заинтересованите страни. Той припомни, че общината има изготвен проект за реконструкция на инфраструктурата в зоната, който е внесен в НИНКН, но чака одобрение с мотива, че все още не са изработени специфичните правила за зоната. Необходимо е да бъдат съгласувани от института уличните настилки, осветлението и елементите на градското обзавеждане.

„Ние имаме инвестиционни намерения и искаме да съхраним тези сгради като им дадем ново предназначение и живот. За жалост вече 6-7 години такъв открит разговор между заинтересованите страни не се е провеждал, а без него е трудно да има съществен напредък“, заяви председателят на Сдружението на собствениците на сгради в Тютюневия град Константин Бояджиев. Сдружението е готово да съдейства с всичко необходимо, за да може да се изработят ясни и прозрачни правила за статута на зоната и да започне нейното благоустрояване.

„Екип от НИНКН в момента изготвя експертно проучване на цялата зона, което е пред своя финал и ще бъде внесено в Министерството на културата“, заяви от името на екипа урбанистът Владимир Петров. Очаква се до два месеца да бъде създадена Междуведомствена група, която да изработи специфичните правила за зоната.

Related Articles

Етнографският музей в Стария Несебър с нов облик

Приключи ревитализацията на Етнографския музей в Стария Несебър. Ремонтът на вътрешните пространства е извършен по Програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“. Отпуснатата финансовата помощ...

Добрият пример на Испания: Закон за качеството на архитектурата

Арх.Иняки Карнисеро представи нормативния документ на кръгла маса в София Новият испански Закон за качеството на архитектурата бе представен на кръглата маса „Практикуване на професията...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ