21 C
Пловдив
събота, май 18, 2024

Пет музея във Варна вече са достъпни за хората с увреждания

Пет отдела на Регионалния исторически музей във Варна – Етнографският музей, Природонаучният музей, музей „Нова история на Варна“, Музеят на Възраждането и Аладжа манастир, разполагат с модерен достъп за хора в неравностойно положение. Демонстрация на механичния подемник, предназначен за инвалидни колички, и на мултимедиен дисплей със сензорно управление, който замества физическото посещение на горните етажи на сградите, бе направено в Етнографския музей. На събитието присъстваха заместник-кметовете на Община Варна Ралица Герасимова и Коста Базитов, директорът на РИМ – Варна Игор Лазаренко, на Карин дом Борислава Черкезова, представители на различни интуиции и посетители.

Това са стари сгради, които изискват много усилия за промяна на пространството. Затова създадохме и виртуални турове, които да бъдат атрактивни и да представят информацията по достъпен начин. Те са на български и английски езици и могат да се наблюдават на екран, който може да се придвижва в пространството, обясни Деница Йорданова, която отговаря на проектите в РИМ – Варна.

Крайно време е варненските музеи да влязат в ерата на технологиите и да привличат все повече публика, каза зам.-кметът Ралица Герасимова. Тя допълни, че Община Варна работи много добре с музея и всяка година се финансират разкопки и изследвания, като през тази година са отделени средства за Раннохристиянската църква край село Звездица и за Варненския халколитен некропол.

Related Articles

АПИ обяви обществена поръчка за строителен надзор при укрепване на 15 свлачища

Агенция „Пътна инфраструктура“ обяви обществена поръчка за строителен надзор при укрепване на 15 свлачища по републиканската пътна мрежа. Индикативната й стойност е 3 723...

Варна: Монтират нова чешма с минерална вода в кв. „Младост“

Предстои в конструкцията да се вгради и барелеф на Капитан Петко войвода Конструкцията на нова чешма с минерална вода е монтирана в кв. "Младост" във...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ