10 C
Пловдив
петък, април 26, 2024

Още 30 нови електробуса се движат по линиите на градския транспорт на София

„Продължаваме да обновяваме подвижния състав на градския транспорт. С новите 30 електробуса в „Столичен електротранспорт“ ще имаме 45.“ Това каза заместник-кметът по направление транспорт на Столична община Кристиан Кръстев. Той присъства на пускането на първите електробуси по договор за доставка на общо 30 нови превозни средства и 10 зарядни станции.

„8 нови електробуса се пускат в движение по автобусна линия № 6 „Автостанция „Гео Милев” – с. Герман и временната линия № Е20Т, която замества трамвай линия № 20 за времето на ремонта.

С доставените 30 нови електробуса в следващите месеци ще обновим линии № 60, 74 и 73. С тях електробусите на градския транспорт стават 65, а в процедура за доставка са още 52.

Новите електробуси са част от програмата на кмета Йорданка Фандъкова за модернизация на градския транспорт в София, която се реализира през последните години. С обновяването на превознте средства се подобрява градският транспорт, както и качеството на атмосферния въздух.

Ще имаме 117 чисто нови електробуса в движение. Работим отдавна върху маршрутите на бъдещия довеждащ транспорт, за който ще се използват новите превозни средства“ – посочи също Кръстев.

Возилата са климатизирани, разполагат с видеонаблюдение, със зарядни устройства за мобилни телефони. Те са нископодови, имат рампа за трудноподвижни хора и за майки с детски колички. Електробусите използват съвременните бързозарядни технологии, базирани на ултракондензатори, което им позволява да зареждат на крайните спирки в рамките на 5 – 6 минути, да улавят енергия при спиране и да я оползотворяват.

Проектът „Изпълнение на дейности за подобряване качеството на атмосферния въздух в Столична община чрез закупуване и доставка на електрически превозни средства за шосеен транспорт – електрически автобуси и тролейбуси“ се реализира по Оперативна програма “Околна среда 2014 – 2020 г.” и се осъществява с подкрепата на Кохезионния фонд на Европейския съюз.

Проектът е 100% финансиран по процедура № BG16M1OP002-5.004 „Мерки за адресиране на транспорта като източник на замърсяване на атмосферния въздух” по приоритетна ос 5 „Подобряване качеството на атмосферния въздух” на Оперативната програма.

Related Articles

Нови компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас

Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас...

Пускат обществената поръчка за изпълнител на новата библиотека на Варна

Открива се процедура за възлагане на обществена поръчка за избор на изпълнител на новата Градска библиотека на Варна, информират от администрацията. Актуализирана е количествено-стойностната...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ