15 C
Пловдив
петък, април 26, 2024

Електронна система за адресна регистрация заработи в София

Услугата отнема на гражданите броени минути

София вече разполага с Електронна система за адресна регистрация, съобщиха от пресцентъра на Столична община. Услугата вече е напълно дигитализирана за всички 24 района на столицата.

„Смяната на адресна регистрация отнема около 10 минути и изисква облачен електронен подпис, предоставян от някои компании, одобрени от Комисията за регулиране на съобщенията“.

Това обяснява зам.-кметът по дигитализацията Генчо Керезов. Допълва, че са нужни и законови промени обаче. С тях ще отпадне изискването за снимка; сканирано копие на нотариален акт; декларация за съгласие. По думите му това са ненужни за тези цели вече документи. С оптимизацията на законодателната рамка множество процеси по услуги, предоставяни от община за гражданите, ще се случват още по-бързо и ефективно“, уточни той.

„Голямото предизвикателство пред Столична община е през следващите години да свържат всички електронни услуги, които предлага, в една обща рамка“.

Това каза още зам.-кметът по дигитализацията и допълни, че това е заложено в Стратегията за дигитална трансформация на София, която е приета през 2020 и има 7-годишен хоризонт.

Пилотното поетапно въвеждане на електронна адресна регистрация в различни райони започна през лятото на миналата година.

Данните показват, че направените досега електронни заявки през новата система са няколко пъти повече, отколкото тези в цялата община за последните 6 години.

Related Articles

Ремонтът на Дунав мост при Русе няма да стартира преди края на лятото

Ремонтът на Дунав мост при Русе няма да започне преди края на лятото, за да не се затруднява движението в активния туристически сезон, когато...

МРРБ попълва състава на Съвета за развитие на Югозападен регион за планиране

Министерството на регионалното развитие и благоустройството стартира процедура за избор на представители на икономическия сектор и юридически лица с нестопанска цел (ЮЛНЦ) за общественополезна...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ