34 C
Пловдив
сряда, юни 19, 2024

Гръцкият остров Астипалея става първа зона без парникови емисии

Volkswagen ще инвестира в превръщането на гръцкия остров Астипалея в първия остров без парникови месии, пише „Катимерини“.

Предстои онлайн церемония по подписването на меморандума за сътрудничество между Гърция и германския концерн.

Инвестицията на VW на архипелага Додеканези, състоящ се от 28 острова, намиращ се в източната част на Егейско море, се отнася до пилотната програма за електрификация и енергийна автономия с нулев въглероден отпечатък, известна още като „Зелен и устойчив остров“. Астипалея се намира в западната част на групата острови и според преброяването от 2011 г. има 1334 постоянни жители.

ПРОЕКТЪТ

Проектът е разделен на няколко етапа и включва подмяна на целия обществен транспорт с електрически превозни средства, предоставяне на щедри стимули – в допълнение към вече установените от гръцкото правителство за подмяна на превозните средства на жителите с електромобили. Предвижда се и изграждане на електроцентрала с нулев въглероден отпечатък, която ще може да покрие всички нужди на острова от електроенергия. Последният етап от инвестицията е въвеждането на електромобили роботи.

СТРАТЕГИЯТА

Преди време германският концерн обяви намеренията си до 2025 г. да инвестира почти 60 млрд. евро в бъдещи технологии като електрическо задвижване, цифровизация и хибридизация. От тях 33 милиарда са предназначени изключително за електромобили.

Related Articles

Предстои основен ремонт на Музея на мозайките в Девня

Над 5 млн. лв. отпуска Министерството на регионалното развитие и благоустройството за основен ремонт на Музея на мозайките в Девня. Проектът включва конструктивни промени...

За обществено обсъждане: Публикуван е нов законопроект за ВиК

Да бъде запазена социалната поносимост на цената на ВиК услугите за всяка отделна административна област. Това е регламентирано в проекта на нов Закон за...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ