10 C
Пловдив
петък, април 26, 2024

Строят нов затвор в България – първи от половин век насам

Бившето военно поделение, с терен от 115 декара и множество сгради в с. Самораново ще се трансформира в затворнически комплекс за 400 осъдени. Някои от постройките ще бъдат съборени, а други – реновирани.  Проектът е на арх. Божидар Хинков, а осигуреното финансиране в размер на около 40 мил. лв. е по линия на Норвежкия финансов механизъм.

В комплекса сградите ще бъдат на 3 етажа. 200 стаи ще са светли и без решетки на прозорците от закалено стъкло, като ще бъде монтирана електронна система за охрана и контрол, с дистанционно заключване и блиндирани врати. В комплекса ще има още медицински център и кухня. В мястото за лишаване от свобода ще има и обучителен център за надзиратели и специалисти, ангажирани в системата, който ще разполага с учебни зали, хотелска част, площадки, тенис корт и басейн.

В комплекса са включени още и сгради за неправителствени организации, както и цехове, в които лишените от свобода ще работят. Теренът ще е ограден с 6-метрова външна бетонна ограда и 5-метрова телена ограда.

Предстои да бъдат обявени обществените поръчки за проекта в Самораново. Комплексът трябва да е готов до 2024г. Той ще е първият затвор строен у нас от половин век насам.

Снимки: Министерство на правосъдието

 

 

Related Articles

Античният град Хераклея Синтика отвори врати за посетители

„Античният град Хераклея Синтика“ вече е отворен за посетители. Обектът е с впечатляваща визия, след като успешно се изпълни първият етап на проекта, изготвен...

Стартира рехабилитацията на довеждащия водопровод на с. Брестовица

Рехабилитацията на довеждащия напорен водопровод на с. Брестовица, община Родопи вече може да стартира след като на 16.04.2024 г. „Българският ВиК холдинг“ ЕАД и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ