22 C
Пловдив
петък, март 29, 2024

Строят нов затвор в България – първи от половин век насам

Бившето военно поделение, с терен от 115 декара и множество сгради в с. Самораново ще се трансформира в затворнически комплекс за 400 осъдени. Някои от постройките ще бъдат съборени, а други – реновирани.  Проектът е на арх. Божидар Хинков, а осигуреното финансиране в размер на около 40 мил. лв. е по линия на Норвежкия финансов механизъм.

В комплекса сградите ще бъдат на 3 етажа. 200 стаи ще са светли и без решетки на прозорците от закалено стъкло, като ще бъде монтирана електронна система за охрана и контрол, с дистанционно заключване и блиндирани врати. В комплекса ще има още медицински център и кухня. В мястото за лишаване от свобода ще има и обучителен център за надзиратели и специалисти, ангажирани в системата, който ще разполага с учебни зали, хотелска част, площадки, тенис корт и басейн.

В комплекса са включени още и сгради за неправителствени организации, както и цехове, в които лишените от свобода ще работят. Теренът ще е ограден с 6-метрова външна бетонна ограда и 5-метрова телена ограда.

Предстои да бъдат обявени обществените поръчки за проекта в Самораново. Комплексът трябва да е готов до 2024г. Той ще е първият затвор строен у нас от половин век насам.

Снимки: Министерство на правосъдието

 

 

Related Articles

Скок на цените на жилищата у нас

Цените на жилищата в страната са се увеличили с 1,2% през четвъртото тримесечие на 2023 г. спрямо предходното тримесечие. Най-голямо увеличение е регистрирано в...

На конгрес: Обсъждат зелените технологии и устойчивото строителство

Австрийското посолство кани архитектурната колегия на Международния конгрес „GreenTech Days meet Future of Building 2024“. Той ще се проведе на 17 и 18 април...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ