10 C
Пловдив
петък, април 26, 2024

Опакованата Триумфална арка по проект на Кристо събира овации

От 18 септември, в продължение на 16 дни, Триумфалната арка в Париж ще грее в сребристосинкава опаковка. Френският президент Еманюел Макрон откри инсталацията и се срещна с екипа на Кристо.

50-метровият национален символ на Франция, увит в плат, е реализирана мечта на покойния артист от български произход Христо Явашев-Кристо. За „наметалото“ на знаковия военен паметник са използвани 25 000 квадратни метра рециклируем полипропилен.

Кристо реализира няколко големи обществени творби през живота си, опаковайки най-старият мост в Париж и германския парламент.

Завършването на визията му за Триумфалната арка се осъществи под надзора на племенника му Владимир Явяшев в координация с музея „Помпиду“ и френските власти.

 

Това беше една луда мечта и ти си я сбъднал, Владимир. Ние ти благодарим безкрайно“, изрази признание към екипа на големия Кристо, президентът Макрон.

 

Related Articles

Ремонтът на Дунав мост при Русе няма да стартира преди края на лятото

Ремонтът на Дунав мост при Русе няма да започне преди края на лятото, за да не се затруднява движението в активния туристически сезон, когато...

Кв. „Изток“ ще е първият в столицата с изцяло ремонтирани тротоари

Започна строителният сезон в почти всички райони в София. Текат ремонти и възстановителни дейности по голяма част от инфраструктурата. В момента освен обновяване на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ