11 C
Пловдив
сряда, април 24, 2024

Опакованата Триумфална арка по проект на Кристо събира овации

От 18 септември, в продължение на 16 дни, Триумфалната арка в Париж ще грее в сребристосинкава опаковка. Френският президент Еманюел Макрон откри инсталацията и се срещна с екипа на Кристо.

50-метровият национален символ на Франция, увит в плат, е реализирана мечта на покойния артист от български произход Христо Явашев-Кристо. За „наметалото“ на знаковия военен паметник са използвани 25 000 квадратни метра рециклируем полипропилен.

Кристо реализира няколко големи обществени творби през живота си, опаковайки най-старият мост в Париж и германския парламент.

Завършването на визията му за Триумфалната арка се осъществи под надзора на племенника му Владимир Явяшев в координация с музея „Помпиду“ и френските власти.

 

Това беше една луда мечта и ти си я сбъднал, Владимир. Ние ти благодарим безкрайно“, изрази признание към екипа на големия Кристо, президентът Макрон.

 

Related Articles

Стартира рехабилитацията на довеждащия водопровод на с. Брестовица

Рехабилитацията на довеждащия напорен водопровод на с. Брестовица, община Родопи вече може да стартира след като на 16.04.2024 г. „Българският ВиК холдинг“ ЕАД и...

Фестивалът LUNAR преобразява най-красивите сгради, паркове и площади в София

В ход е подготовката на третото издание на форума В четири поредни вечери, между 9 и 12 май, артисти от цял свят ще разкажат истории,...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ