15 C
Пловдив
петък, април 26, 2024

Доставиха 14 нови електрически автобуса в Плевен

14 нови електрически автобуса „соло“ ще се движат по улиците на Плевен. Доставката на екологичните возила бе извършена по проект „Утвърждаване на екологосъобразния обществен електротранспорт в Плевен”, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г.“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Кохезионния фонд и от Държавния бюджет на Република България. Изпълнител на дейността е фирма „Българска автомобилна индустрия“ ЕАД.

Общата цел на проекта е да допринесе за подобряване качеството на атмосферния въздух посредством намаляване нивата на фини прахови частици и азотни оксиди за достигане на утвърдените норми в атмосферния въздух чрез предприемането на мерки за подмяна на старите превозни средства на обществения градски транспорт с модерни екологични транспортни средства.

Новите електробуси са климатизирани, с обособена зона за майки с колички и трудноподвижни хора. Достъпът до тях е улеснен от механична рампа и система за накланяне. Зареждането на батериите, чиято гаранция от производителя е 8 години, ще става през нощта, като едно зареждане ще гарантира две работни смени или около 300 км пробег. В момента се извършва монтаж на зарядните станции за електробусите – 6 на новото тролейбусно депо, а останалите – на терена на старото.

Общата стойност на проекта е 17 951 744, 44 лв., а срокът за неговото изпълнение продължава до 04.09.2023 г.

Related Articles

Изложба за историята на храм „Св. Димитър“ и благородното дело на пловдивските Димитровци

Изложба, посветена на храм „Свети Димитър“ може да бъде разгледана от днес в централното фоайе на Народна библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив. Манастирският комплекс...

Пускат обществената поръчка за изпълнител на новата библиотека на Варна

Открива се процедура за възлагане на обществена поръчка за избор на изпълнител на новата Градска библиотека на Варна, информират от администрацията. Актуализирана е количествено-стойностната...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ