8 C
Пловдив
събота, април 27, 2024

Откриват с церемония реновираната гробница в Свещари на 14 април

Продължават дейностите по проекта за реновация на тракийската царска гробница в село Свещари. Той е част от мащабен проект за популяризиране и социализиране на културния обект, който е под егидата на ЮНЕСКО от 1985 г. Официалното откриване на реновираната гробница е планирано за 14 април 2022 г.

Довършителните дейности към момента включват монтирането на нови стъклени пана в лабиринта пред гробницата. Те ще дават информация за постоянната експозиция във вътрешността на обекта. Междувременно се извършват дейности и по обновяване на цялата електро преносна мрежа в самата гробница по съвременна технология. Предстои монтиране и на допълнителните конструкции, които ще носят новото осветление по проект на емблематичния за осветяването на културни обекти Марк Сътън Вейн. Дългогодишният му опит в архитектурното осветление на паметници, изкуство, музеи, интериор и екстериор на исторически сгради, дават гаранция за съвременния прочит в осветяването на царската гробница и в същото време ще поставят Сборяново на челните места в културните туристически обекти на Европа.

Самият Марк Сътън Вейн ще пристигне в България няколко дни преди официалното откриване в Свещари, за да напасне и тества и лично осветлението, и да гарантира, че изпълнението е на достатъчно високо ниво, за да бъде цялостно преживяването за посетителите. Част „Осветление“ е изпълнена изцяло от българска фирма, която е участвала в художественото осветяване и на други емблематични за България културни обекти като централната сграда на БАН в София.

Проектът „Свещари в нова светлина“ се реализира с подкрепата на американския Посланически фонд за опазване на културното наследство – Ambassador’s Fund For Cultural Preservation. Ръководи се от фондация Credo Bonum, с подкрепата на Министерство на културата и ИМ Исперих.

Related Articles

Ремонтът на Дунав мост при Русе няма да стартира преди края на лятото

Ремонтът на Дунав мост при Русе няма да започне преди края на лятото, за да не се затруднява движението в активния туристически сезон, когато...

Завърши строителството на новия мост на пътя Царево – Ахтопол

Завърши строителството на новия мост на пътя Царево – Ахтопол. Участъкът на моста над река Изгревско дере на път III-9901 Царево – Ахтопол –...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ