15 C
Пловдив
петък, март 29, 2024

Германия е най- предпочитана за търговски обмен и партньорство за българския бизнес

Проучване на БТПП показва, че 52% от родните предприемачи са посочили тази страна като желана за сътрудничество

Германия е на първо място сред страните, предпочитани за търговски обмен и партньорство за българските предприемачи. Това показва експресно анкетно проучване на БТПП, проведено сред нейни членове във връзка с интересите на българските фирми към бизнес партньорства в чужбина. Германия е посочена от 52% от респондентите. Това е логично, предвид че Германия е най-големият и основен търговски партньор на България (нарастването на износът за периода януари – ноември 2021г. спрямо същия период на предходната година е с 15,4%, достигайки почти 9,4 млрд. лв., което е 15% от общия износ).

Турция се подрежда на второто място в класацията – посочена от 32% от анкетираните, което е следствие и на достъпността на стоките и услугите, предвид ниския валутно-обменен курс. Полша и Румъния заемат 3-тото място, следвани от Франция (29%) и Италия и Обединените Арабски Емирства (27%).

Българският бизнес има интерес към партньорство с компании в областта на строителството, транспорта и логистика, търговията, металургията и други.

Данните от проучването показват, че от методите, създаващи добри възможности за намиране на бизнес партньори, респондентите предпочитат тези, включващи личния контакт, нещо от което фирмите, което се бяха лишини. Водещо място в проучването заема участието и посещението на търговски изложения – 77%, следвано от В2В срещи по време на форуми – 56%, официални бизнес делегации и индивидуални пътувания – с по 46%.

Сред темите, които предизвикват интереса на бизнеса са: Споразуменията за свободна търговия на ЕС, Търговията с трети страни, Инициативата за сътрудничество ЦИЕ и Китай (16+1) и Евразийският икономически съюз.

63% от анкетираните компании споделят, че конфликтът между Русия и Украйна е оказал влияние върху дейността им.

Related Articles

Информационни дни по поканите за достъпна архитектурна среда на АХУ

Агенцията за хората с увреждания (АХУ) организира информационни събития за кандидатите по програмите за изграждане на достъпна среда, осигуряване на средства за заетост, рехабилитация...

Събират опасни отпадъци от домакинствата във Варна

Община Варна организира кампания за разделно събиране на опасни отпадъци от домакинствата. Акцията ще се проведе във всички райони на града и ще продължи...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ