14 C
Пловдив
събота, април 20, 2024

Откриват с церемония реновираната гробница в Свещари на 14 април

Продължават дейностите по проекта за реновация на тракийската царска гробница в село Свещари. Той е част от мащабен проект за популяризиране и социализиране на културния обект, който е под егидата на ЮНЕСКО от 1985 г. Официалното откриване на реновираната гробница е планирано за 14 април 2022 г.

Довършителните дейности към момента включват монтирането на нови стъклени пана в лабиринта пред гробницата. Те ще дават информация за постоянната експозиция във вътрешността на обекта. Междувременно се извършват дейности и по обновяване на цялата електро преносна мрежа в самата гробница по съвременна технология. Предстои монтиране и на допълнителните конструкции, които ще носят новото осветление по проект на емблематичния за осветяването на културни обекти Марк Сътън Вейн. Дългогодишният му опит в архитектурното осветление на паметници, изкуство, музеи, интериор и екстериор на исторически сгради, дават гаранция за съвременния прочит в осветяването на царската гробница и в същото време ще поставят Сборяново на челните места в културните туристически обекти на Европа.

Самият Марк Сътън Вейн ще пристигне в България няколко дни преди официалното откриване в Свещари, за да напасне и тества и лично осветлението, и да гарантира, че изпълнението е на достатъчно високо ниво, за да бъде цялостно преживяването за посетителите. Част „Осветление“ е изпълнена изцяло от българска фирма, която е участвала в художественото осветяване и на други емблематични за България културни обекти като централната сграда на БАН в София.

Проектът „Свещари в нова светлина“ се реализира с подкрепата на американския Посланически фонд за опазване на културното наследство – Ambassador’s Fund For Cultural Preservation. Ръководи се от фондация Credo Bonum, с подкрепата на Министерство на културата и ИМ Исперих.

Related Articles

До 15-и май започва ремонтът на Дюлинския проход

До 15-и май ще започне ремонтът на 34 км от III-906 през Дюлинския проход. Трасето, което ще се рехабилитира, е между с. Старо Оряхово...

Обсъждат концепцията за подобряване на транспортната свързаност в Софийска област

На 22 април в 3 общини на Софийска област ще се проведат срещи за подобряването на транспортната свързаност в региона. Обществените обсъждания на концепцията...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ