20 C
Пловдив
събота, април 27, 2024

Светилището в Татул ще се стопанисва 10 години от община Момчилград

Култовото светилище Татул ще бъде под управлението на община Момчилград в следващите 10 години. За този срок Министерският съвет е приел решение за безвъзмездно предоставяне за управление на част от групова археологическа недвижима културна ценност – публична държавна собственост, на общината в Момчилград .

Очакванията са, че това ще подпомогне популяризирането, социализирането и развитието на археологическия обект. Дейностите, свързани с опазване на културната ценност и осъществяването на други научни, културни, образователни и туристически дейности ще се извършват в съответствие с изискванията на Закона за културното наследство от Регионалния исторически музей в град Кърджали.

„Култов център – Татул“ е част от груповата археологическа недвижима културна ценност „Скално светилище“  и е с обща площ 4211.00 кв. м. Намира се в област Кърджали, община Момчилград, в землището на село Татул и е туристическа зона, която има вече популярност и извън България.

 

Related Articles

Още една стъпка към изграждането на ново училище в Бургас

Общинските съветници в Бургас направиха още една стъпка към изграждането на ново училище в града. То ще бъде в квартал “Крайморие” и ще е...

Ремонтът на Дунав мост при Русе няма да стартира преди края на лятото

Ремонтът на Дунав мост при Русе няма да започне преди края на лятото, за да не се затруднява движението в активния туристически сезон, когато...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ