12 C
Пловдив
петък, май 3, 2024

Турция открива най-дългия висящ мост в света

На 18 март Турция ще открие най-дългия висящ мост в света. Той ще свързва Европа и Азия над пролива Дарданели. Съоръжението е завършено на 99 процента, като в момента текат финалните дейности. Дължината между двата „крака“ на моста е точно 2023 метра, което  символизира 100-годишнината на турската република, навършвани през 2023 г.

Общата дължина на свързващото съоръжение с прилежащите виадукти е близо 5 километра. На платното ще има шест ленти за движение (по три във всяко направление) като част от автомагистралата и по две пешеходни пътеки от всяка страна за обслужване. Мостът е бил създаден от огромен екип – 670 инженери, над 5000 работници, 740 строителни машини и 106 подизпълнители.

Цената за преминаването през моста ще бъде под €15, съобщи директорката на Лимак холдинг Ебру Йоздемир пред медиите. По думите й проектът е завършен при стойност от €3,1 млрд., което е с около 100 милиона по-висока сума от очакваното. Тя уточни, че това се дължи на въздействието на пандемията от Ковид и увеличаването на цените на суровините.

Мостът е обагрен в цветовете на турското знаме – червено и бяло, а датата на откриването му съвпада със 107-годишнината от една от най-значимите победи на османската армия – битката от Галиполската операция срещу силите на Антантата през Първата световна война.

С уникалната си конструкция мостът ще се превърне в най-дългия висящ мост в света.

Related Articles

Община Габрово с кампания „Да превърнем сивото в зелено“

Стартира кампанията на Община Габрово „Да превърнем сивото в зелено” за 2024 г., която се осъществява чрез публично-частни партньорства с гражданите. Чрез инициативата се...

Новост: КАБ предлага професия “Архитектурен техник”

По предложение на председателя на РК София град арх. Васил Василев е обсъдена инициатива за създаване на нова професия, която да се изучава в...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ