11 C
Пловдив
събота, април 27, 2024

Столична община изгражда „Зелена“ детска градина в район „Люлин“

През декември ще бъде готова новата сграда на детска градина № 197 „Китна градина” в район „Люлин“. Това стана ясно при проверката на обекта, направена от кмета на София Йорданка Фандъкова и зам.-кмета Ангел Джоргов. Забавачката е част от Програмата за строителство на детски градини 2021-2023 година на кмета Йорданка Фандъкова.

Новата сграда е за 6 групи и е изградена на мястото на съществуваща стара постройка – изпълнена на гредоред и намираща се в лошо състояние. В новата детска градина ще има две групи повече, а местата за прием на децата ще бъдат обявени в системата за прием още през декември, каза кметът на район „Люлин“ Милко Младенов.

Детското заведение е с просторни занимални и спални помещения, зала за спорт и музикални занимания, както и площадки за игра, съобразени с възрастта на децата. Сградата е проектирана с достъпна архитектурна среда. Изпълнени са мерки за енергийна ефективност, с използване на възобновяеми източници на енергия. Фасадата е с термо-панели, а отоплението, осветлението и подгряването на водата са решени с пелетно отоплително тяло и фотоволтични панели, които са монтирани на покрива. Специална система ще събира дъждовната вода и тя ще се използва за поливане на зелените площи. Тези решения превръщат новата детска градина в „зелена сграда“, каза още Младенов.

До края на годината се очаква да бъдат въведени в експлоатация още 4 детски градини

В момента тече строителството на още 13 сгради в районите „Възраждане“, „Триадица“, „Витоша“, „Овча Купел“, „Подуяне“, „Искър“, „Надежда“, „Панчарево“, „Красно село“ и „Люлин“.

Related Articles

Пускат обществената поръчка за изпълнител на новата библиотека на Варна

Открива се процедура за възлагане на обществена поръчка за избор на изпълнител на новата Градска библиотека на Варна, информират от администрацията. Актуализирана е количествено-стойностната...

Готови са проектните задания за ремонт на два горнооряховски парка

След получени предложения от граждани вече са готови заданията за проектиране, във връзка с предстоящия ремонт на парковете „Христо Ботев“ и „Николай Панайотов“ в...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ