20 C
Пловдив
събота, април 27, 2024

Реставрират Нимфеума на хълма Бунарджик в Пловдив

Започва реконструкцията и консервацията на Нимфеума на хълма Бунарджик в Пловдив. За възраждането на Светилището на нимфите информират от администрацията в града. Дейностите по реконструкцията и консервацията се финансират изцяло от сдружение „Бизнесът за Пловдив“.

Проектът за възстановяване на обекта спечели първо място в шестия национален конкурс за опазване на архитектурното наследство на IKOMOS. Той е предоставен безвъзмездно на район „Централен“ от автора – архитект Гергана Спасова-Иванова, дипломант в професионалния курс по опазване на архитектурното наследство към École de Chaillot (Екол де Шайо) в Париж.

Двугодишната програма на École de Chaillot е уникална с обучаването на специалисти на най-високо ниво. Тя стартира през 2017 в партньорство с Община Пловдив, Френския културен институт, Министерство на културата, УАСГ и КАБ. Вече има установена практика участниците в курса да даряват свои проекти за реставрация на знакови обекти в Пловдив. Проектът „Светилище на нимфите в Пловдив“ беше фаворит на журито по време на Шестата национална изложба-конкурс за дипломни работи на студенти по архитектура и в магистърски програми по опазване на архитектурното наследство.

ИСТОРИЯТА

Нимфеумът на Бунарджика е построен в римско време, пръв за него разказва известен западноевропейски пътешественик през XVI век. През 1910 година е разрушен, а след това е възстановен при управлението на пловдивския кмет Божидар Здравков – един от големите радетели за опазването на архитектурното наследство на града. Според легенда, който веднъж пие вода от чешмата на Светилището на нимфите, остава в Пловдив завинаги.

Related Articles

Въвеждат правила за карането на тротинетки в Кюстендил

Децата до 14-годишна възраст няма да могат да карат и ползват тротинетки, а тези до 18 години задължително трябва да бъдат с поставена каска...

Община Видин подменя уличното осветление

Дейности за повишаване ефективността на осветлението и намаляване годишните разходи за електрическа енергия започват във Видин. Те ще се осъществяват по проект „Рехабилитация и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ