20 C
Пловдив
събота, април 27, 2024

Продължава строителството на 4 нови надлеза по жп линията Пловдив-Бургас

В ход е строителството на първите четири надлеза от общо 30 пътни съоръжения по проект „Рехабилитация на железопътната линия Пловдив – Бургас, фаза 2“. Изграждат се обектите за безопасно и удобно преминаване в района между гарите „Хан Аспарух“ и „Нова Загора“, както и между гарите „Черноград“ и „Айтос“.

Строителните дейности по двата пътни надлеза в междугарието „Хан Аспарух“ – „Нова Загора“ са в напреднал етап. На съоръжението на км 134+334 са изградени фундаменти, укрепващи стени, устои, монтирани са главни греди. Предстоят асфалтови дейности. За надлеза на км 127+831 са изградени фундаментите и устоите. В процес на строителство са насипите за пътното съоръжение и укрепващите стени. Планира се монтирането на главните греди.

Строителните дейности за пътния надлез в междугарието „Черноград“ и „Айтос“ на км 244+066 са в процес на изграждане на насипите за пътното съоръжение. За участъка на км 247+580 са стартирани дейностите по изграждане на фундаментите на устоите, както и насипите за пътното съоръжение. Предстои изграждане на фундаменти и насипи, укрепващи стени, устои и монтиране на главни греди.

При изграждането на новите надлези се използва нова съвременна технология за укрепване на насипите зад пътното съоръжение. Тя позволява изграждането на естетическа конструкция и по-малък обем на оформените земни маси. Петте главни греди са направени от стоманобетон, като връзката между тях и основата се осъществява с монтирането на еластични елементи за поемане на натоварването.

Модернизацията на железопътната инфраструктура цели постигането на по-висока скорост на движение на влаковете – до 160 км/ч. Затова е необходимо да бъде осигурено пресичане на линията на две нива, чрез изграждане на пътни и пешеходни надлези/подлези на мястото на съществуващите прелези. По този начин ще бъде сведен до минимум рискът от инциденти и жертви при пресичане на железопътната инфраструктура от други превозни средства и хора. Ще бъде напълно елиминирано пресичането на едно ниво на влакове, автомобили и хора.

Related Articles

Въвеждат правила за карането на тротинетки в Кюстендил

Децата до 14-годишна възраст няма да могат да карат и ползват тротинетки, а тези до 18 години задължително трябва да бъдат с поставена каска...

Варна: Акция за почистване на града на 27 април

Община Варна започва серия от кампании за почистването на морската столица. Първата от тях ще се проведе на 27 април, обявиха от администрацията. Акцент...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ