27 C
Пловдив
неделя, юли 14, 2024

Работодатели искат от държавата компенсация заради скъпия промишлен ток

Работодатели искат от служебното правителството по 70 лв. на мегаватчас компенсация заради скъпия промишлен ток. Утвърдената от кабинета мярка трябва да важи в периода 1 октомври 2021 г. до 31 март 2022 г.. Това става ясно от изпратено предложение до кабинета от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Според работодателите в целия си обем, нужният компенсационен ресурс за всички небитови стопански потребители на електроенергия в България от 840 млн. лева е под 64% от шестмесечната свръхпечалба на „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД. В системата на енергетиката (БЕХ-АЕЦ-МЕ) има установена практика за междинно разпределяне на дивидент, което означава, че текущи трансфери към държавния бюджет (в т.ч. и след данъчно облагане) няма да са технически проблем, вкл. и за Министерство на финансите.

Възможен вариант за организиране и администриране на компенсационния механизъм е средствата към всеки небитов стопански потребител да се разплащат от НАП ежемесечно, за изминалия месец, срещу предоставените разходни счетоводни документи, удостоверяващи текущото индивидуално електропотребление.

Related Articles

Записват за курса „Шайо“ по опазване на недвижимото културно наследство

НИНКН и школата „Шайо“ - Париж канят архитекти с интерес към паметниците на културата да кандидатстват за специализирания курс по опазване на недвижимото културно...

Главният архитект на Гронинген ще изнесе лекция във Варна

Ландшафтният архитект Михийл ван Дрийш от Нидерландия ще изнесе лекция в рамките на второто издание на проекта „Форум за Варна - добрите примери”. Неговата...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ