14 C
Пловдив
понеделник, май 20, 2024

Кметът Фандъкова: Княжевският лифт може да се възстанови

Проучване доказва, че Княжевският лифт може да се възстанови по съществуващо положение, обяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова на последната сесия на Столичния общински съвет. Според нея това е и единственият вариант, при който възстановяването може да се случи в обозримо бъдеще. Фандъкова напомни също, че Столична община спечели съдебната процедура със собственика на лифтовете. Направено е и обследване с външни експерти, което да предложи начини за възстановяване на Княжевския лифт.

ИСТОРИЯТА

Това е първият кабинков лифт в България, построен през далечната 1969 г. Изпълнител на проекта е била австрийска фирма на „Братя Гирак“. Началната му станция е в кв. „Княжево“ на 744 м надморска височина и стига до „Копитото“ на 1348 м. н. в. Дължината на линията е 1900 м и се е изминавала за около 11 минути. Капацитетът на лифта е бил транспортиране на около 600 души до Витоша за един час.

След повреда на лифта, когато въжената линия напълно блокира, в началото на 90-те години съоръжението е спряно и оттогава очаква нова страница в историята си. Към момента голяма част от кабинките му липсват – ограбени са след спирането на лифта, заради ценния алуминий.

 

Related Articles

Русе ще има нов парк

Проект за изграждането на нова зелена зона спечели община Русе. Той предвижда изграждането на парк в кв. „Здравец-Изток“ върху общински имот на бул. „Липник“...

Студентски ландшафтен конкурс за проекти за къмпинг до Вършец

Конкурсът за студентски проекти за изграждане на къмпинг стартира през януари с покана за търсене на терен. Комисията от Лесотехнически университет и Camping.BG разгледа...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ