15 C
Пловдив
неделя, април 28, 2024

През 2021-а: „Сотбис“ пуска на търг част от колекцията на Кристо и съпругата му Жан-Клод

Ценителите на изкуството ще имат шанс да се сдобият с експонати от частната колекция на един от най-известните артистични дуети – Кристо и съпругата му Жан-Клод. През февруари 2021 г. „Сотбис“ организира в Париж търг за техни творби.

Винаги е специален момент, пише в обявата за търга на сайта на аукционната къща „Сотбис“, когато произведения от лични колекции на художници се появяват на пазара, а най-много — когато тези художници са сред най-известните световни имена.

„Завладяващата колекция кани света да навлезе в личната сфера на известната артистична двойка – продължава съобщението – с близо 400 лота, които показват обхвата на техните артистични вдъхновения, приятелства с водещи художници от ХХ век и прочутото студио, където Кристо и Жана-Клод проектират своите художествени визии“.

Колекцията, събрана от Кристо и Жан-Клод през годините в домашното им студио в Ню Йорк включва над 400 произведения. Някои от тях са купувани, други са получени като подаръци или като замяна за техни произведения с други художници, на които са се възхищавали, като Лусио Фонтана, Ив Клайн и Мимо Ротела.

Според експертът на „Сотбис“ Саймън Шоу  платната и графиките от колекцията по предварителна оценка могат да донесат над 4 милиона.

Допълнително в търга ще участват и няколко творби на Кристо и Жан-Клод, обхващащи многогодишното им творчество и свързани с някои от най-известните им публични проекти, като „Обвития Пон Ньоф“, „Проектът за Париж (обвитата Триумфална арка) и „Чадърите, общ проект за Япония и САЩ“, както и обекти от прочутите им серии „Опаковки“ и „Витрини“ от 60-те години на миналия век.

 

Related Articles

Разполагат контейнери за биоразградими отпадъци в Пирдоп

През месец май Община Пирдоп ще започне поетапно разполагане на кафяви контейнери за зелени и биоразградими отпадъци. За удобство на гражданите на съдовете ще...

Пускат обществената поръчка за изпълнител на новата библиотека на Варна

Открива се процедура за възлагане на обществена поръчка за избор на изпълнител на новата Градска библиотека на Варна, информират от администрацията. Актуализирана е количествено-стойностната...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ