21 C
Пловдив
четвъртък, май 2, 2024

Париж разширява транспорта си с ново поколение кабинков лифт

Париж, един от градовете, които привличат като магнит туристи от цял свят, разширява транспорта си с нова система на кабинков лифт. С изграждането на кабинкова линията „C-1“ предградията Кретей и Вилньов-Сен-Жорж ще се свържат с парижкото метро. Разстоянието от близо 5 километра ще отнема 17 минути на пътниците, което е половината от времето, необходимо за пътуване с автобус.

Строителството на въжената линия ще започне през пролетта на тази година като е планирано завършването да бъде през 2025 г.

Франция вече има опит в такъв тип транспорт в урбанизираните територии. През 2016 г. бе открит 460-метров кабелен лифт, който свързва квартали по поречието на реката в град Брест.

При планирането на строителните дейности за градския кабинков лифт във френската столица са били  разгледани идеи като добавяне на повече автобусни линии към района, както и изграждане на въздушен мост, който да осигури директна връзка с метростанция Creteil Pointe du Lac. Географските особености на тази част на Париж обаче са наклонили везните в полза на проекта за лифта, уточняват проектантите.

Очаква се кабинковият лифт да струва 132 милиона евро, което се е оказало по-евтиното решение от другите варианти. Анализи показват, че новото съоръжение ще превозва около 12 хиляди пътници на час във всяка посока.

 

Related Articles

От 2025 г. в София: Център за приемане на разнородни отпадъци във всеки квартал

Всички 24 района на София ще бъдат обхванати от системата за разделно събиране на опаковки и отпадъчни материали. Тя ще бъде разширена с разполагане...

През тази година: Ремонтират знакови сгради в Стара Загора

Знакови сгради в Стара Загора ще подлежат на ремонт през тази година. Това стана ясно по време на пресконференция дадена от кмета на общината...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ