11 C
Пловдив
събота, април 27, 2024

Община Троян спечели проект за реставрация на археологически комплекс „Состра“

Проектно предложение на Община Троян за реставрация, експониране и социализация на археологически комплекс „Состра“ е одобрено за финансиране по оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., съобщават от общинската администрация.

Проектът е за над 2,1 милиона лева, като безвъзмездната финансова помощ е близо 1,5 милиона лева, финансовият инструмент – 405 хиляди лева, а собственото участие на Община Троян – 222 хиляди лева.

Срокът за реализация на проекта е две години. С неговата реализация ще се развие туристическата атракция „Археологически комплекс Состра“, село Ломец, община Троян.

Ще бъдат извършени консервационно-реставрационни работи и строително-монтажни работи в зоната на римски кастел „Состра“ и Римски път.

Предвижда се и изграждане на пешеходен ж. п. прелез, с който да се преодолее разделянето на крепостта на две части, както и посетителски център с оборудване и паркинг. Реализирането на проекта ще е още една стъпка към превръщане на комплекса в атрактивна, посещавана и разпознаваема забележителност за туристите от цялата страна, допълват от администрацията.

Related Articles

Въвеждат правила за карането на тротинетки в Кюстендил

Децата до 14-годишна възраст няма да могат да карат и ползват тротинетки, а тези до 18 години задължително трябва да бъдат с поставена каска...

Ремонтът на Дунав мост при Русе няма да стартира преди края на лятото

Ремонтът на Дунав мост при Русе няма да започне преди края на лятото, за да не се затруднява движението в активния туристически сезон, когато...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ