28 C
Пловдив
вторник, юли 16, 2024

Приключи укрепването на свлачището към Асеновата крепост

Приключи работата по укрепване на старо свлачище на пътя към Асеновата крепост, съобщиха от община Асеновград.

Изградени са подпорни стени, анкери, дренажи. Възстановен е и изцяло пътят, който е и единствен към три от родопските села на общината – Лясково, Добралък и Яврово. За ремонтните дейности на този обект държавата отпуснаа средства в размер на около 460 000 лева от Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане към Министерски съвет (МКВПМС). Срокът за изпълнение на проекта беше в рамките на 90 дни и той бе спазен.

Общината възнамерява да изгради съоръжение, което да зауства дъждовните води и тези от снеготопенето, в безопасни зони. Целта е да не се предизвикват повече свлачищни процеси. Ще бъде изготвен проект и ще се кандидатства за финансиране отново пред МКВПМС.

Освен за трите села, пътят е важен, тъй като е единствен и за туристическия обект Асенова крепост, до който дълго време беше забранено да се изкачват автобуси с туристи.

Укрепването на свлачището и възстановяването на пътя ще допринесе за увеличаване на туристопотока и ще осигури безопасността и на пешеходци, и на превозни средства, движещи се в двете посоки, смятат  от общината.

Related Articles

КАБ алармира за неприемливи условия на обществена поръчка в Бургас

Камарата на архитектите в България (КАБ) настоява да бъде прекратена обществената поръчка за сключване на рамково споразумение за „Изработване и/или преработка на инвестиционни проекти...

Кампания във Франция „Шофирай като жена!“

Това лято пътният трафик във Франция минава под мотото „Шофирай като жена!“. Кампанията за пътна безопасност набира скорост през юли и е активна особено...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ