8 C
Пловдив
четвъртък, декември 7, 2023

Община Видин започна рехабилитация на пътната мрежа в града

Община Видин започна рехабилитация на пътната мрежа в града. Стойността на ремонтите възлиза на 226 787 лв. В момента се извършват строителни дейности на улица „Янтра“ в квартал „Акджамия“. Кметът на общината д-р Цветан Ценков и заместник-кметът по устройство на територията и развитие на инфраструктурата Светослав Скорчев отидоха на място, за да се запознаят с работата. „Тази година не само заради COVID ситуацията, но и заради стари неразплатени сметки на общината – знаете, че 830 000 лв. трябваше да си платим по последната вноска от държавната субсидия, които можеха да отидат за ремонтни дейности, разполагаме с много малко средства. За съжаление, „Акджамия“ е един от най-изоставените квартали на Видин, както и „Панония“. Отправили сме искане до Министерски съвет за 5 млн. лв. за капиталово-ремонтни дейности, като намерението е всички междублокови паркинги и някои улици в квартали като „Бонония“, „Панония“ и част от селата, да започнем системно да ги оправяме“ – коментира кметът пред медиите. Той заяви, че освен подобряване на инфраструктурата, предстои почистване на културно-исторически паметници, които се очаква да бъдат прехвърлени за стопанисване от Министерството на културата на общината за период от 10 години и там да се направи цялостно осветление на града, да се изгради и обещаното видеонаблюдение.

Чака ни много работа – във всеки квартал и всяко село. Във всяка улица трябва да се влезе и дано успея поне до края на мандата да мотивирам нашите съграждани да започнат да помагат. Обещал съм на всички кметове, че тази година за първи път в историята на Видин ще отделим бюджет за всяко населено място, който ще се дава за благоустрояване по техни идеи и за реализиране на събития от културния календар. Лека-полека реформираме общината. Ще стартираме цялостна електронна информационна система, която е основополагаща за бъдещото й развитие“ – допълни още д-р Ценков. Той съобщи, че е обсъждан въпроса да бъдат направени временни кръгови движения с негова и на шефа на КАТ заповеди, преди да минат проектиранията и цялостното изграждане. Трябва бързо да се вземат мерки, за да не се създават предпоставки за ПТП. Предвижда се такива кръстовища да има на бул. „Панония“ (между двата комплекса – „Панония“ и „Гео Милев“), на Поликлиниката, на Ташкюприя. Ще се сложат мантинели и ще се махнат стълбовете там, където стават много инциденти. Предстои подмяна и на всички светофарни уредби.

Вече е асфалтирано междублоковото пространство пред блок №10 в ж.к. „Вида“ и покрай детската градина. Поради силно износената асфалтова настилка, се прави цялостно преасфалтиране, като предварително се изкърпват компрометираните участъци и заздравяват местата със слаба основа. В този участък не са извършвани ремонтни дейности може би повече от 5 години.

Работата ще продължи по следните улични участъци и междублокови пространства: ул. „Търновска“ и междублоково пространство в ж.к. „Крум Бъчваров“, бл.13; ул. „Димитър Маринов“, както и паркинга зад блок „Прогрес“; ул. „Найчо Цанов“ и ул. „Папуджийска“; подходите към Стария и Новия гробищен парк.

Related Articles

ВАС реши: Двуседалковият лифт „Драгалевци“ на Витоша да бъде ремонтиран

След две съдебни инстанции усилията на Столична община за възстановяване на кабинковите и въжени линии на територията на Природен парк „Витоша“ се увенчава с...

Жителите на Банско решават кои да са приоритетите за развитие на града

Кметът на Банско Стойчо Баненски инициира онлайн анкета, в която жителите на общината да посочат кои са техните приоритети за развитието на града и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ