18 C
Пловдив
сряда, май 1, 2024

Лом и Видин с общ проект за газифициране

Общините Лом и Видин ще кандидатстват с общ проект за газифициране на населените места. Това е съобщено на среща в Лом на кметовете на  на двата града Георги Гаврилов и Цветан Ценков с експерти.

Финансирането на проекта може да бъде осигурено от средствата на Европейския съюз, предвидени в Плана за възстановяване и устойчивост на Република България.

Първата стъпка ще бъде изготвянето на предпроектно инвестиционно проучване с икономическа обосновка на база анализ на нуждите от газ на бизнеса и битови абонати в двата града.

Вторият етап е кандидатстване за финансиране на проекта за довеждащи газопроводи до двата града, а след това ще бъдат създадени дружества с общинско и частно партньорство, които да управляват транспортирането и търговията с газ и други енергийни източници.

Газифицирането на Видин и на Лом е в интерес на цяла Северозападна България, тъй като това ще даде тласък в съживяването и икономическото развитие на региона и е важен стимул в привличането на инвеститори, са заявили на срещата кметовете на Видин и Лом.

Related Articles

Планираните ремонти в район „Кремиковци“ вече започнаха

Започнаха планираните ремонти за столичния район "Кремиковци". Подготвят се и се обявяват обществени поръчки за обновяване на сградите на кметствата в кв. "Враждебна" и...

Новост: КАБ предлага професия “Архитектурен техник”

По предложение на председателя на РК София град арх. Васил Василев е обсъдена инициатива за създаване на нова професия, която да се изучава в...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ