12 C
Пловдив
събота, май 4, 2024

Ловеч модернизира уличното осветление с 1,2 млн. лв.

Община Ловеч стартира работата по проект „Енергийно ефективна модернизация на селищните системи за външно изкуствено осветление на гр. Ловеч и с. Дойренци”. Договорът бе подписан от кмета Корнелия Маринова и Матю Матев, управител на фирмата изпълнител.

Във време, когато цените на тока ни принуждават да търсим крайни и спешни решения за справяне със ситуацията, ние предлагаме на гражданите екологично и иновативно решение със стартиране на строително-монтажните дейности“, коментира Корнелия Маринова.

Общата стойност на проекта е 1 172 503,20 лева, представляващи 100 % БФП. Срокът за изпълнение на дейностите е 360 календарни дни, считано от датата на подписване на протокол за откриване на строителната площадка. Строително-монтажните работи ще започнат около 15 март т. г.

Проектът е разработен по Процедура BGENERGY-2.001 – „Рехабилитация и модернизация на общинската инфраструктура – системи за външно изкуствено осветление на общините“ по Програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност“, финансирана по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г. Включва дейности по замяна на съществуващите конвенционални улични и паркови осветителни тела с 3438 бр. високоефективни LED осветители, въвеждане на автоматизирана система за централизирано управление и мониторинг на уличното осветление и на мерки за използване на енергия от ВЕИ.

Предвидено е използване на Възобновяеми енергийни източници за захранване на уличното осветление, като се използват соларни модули. На покрива на сградата на бившето СПТУ „Дочо Пенков“, в Северна индустриална зона, ще се монтира фотоволтаичнa централa, която ще работи с хибридни инвертори и блoкове с акумулаторни батерии. Събраната през деня енергия ще бъде складирана в акумулаторните батерии и отвеждана към уличното осветление вечерно време. Предвижда се електрическата енергия, произведена от ВЕИ, да е минимум 10.7 % от необходимата за уличното осветление.

 

Related Articles

От 2025 г. в София: Център за приемане на разнородни отпадъци във всеки квартал

Всички 24 района на София ще бъдат обхванати от системата за разделно събиране на опаковки и отпадъчни материали. Тя ще бъде разширена с разполагане...

АПИ с проект за основен ремонт на над 16 км от пътя Етрополе – Златица

Агенция „Пътна инфраструктура“ кандидатства с проект за реконструкция на над 16 км от път II-37 Етрополе - Златица по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027....
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ