19 C
Пловдив
събота, април 27, 2024

Комисия инспектира сграфитото на Димитър Киров в Стария Пловдив, засегнато от бурята в петък

Днес в 16 часа комисия ще извърши оглед и ще направи предписания за спасяване на сграфитото „Захарий Зограф“ на големия художник Димитър Киров в Пловдив. Бурният вятър събори в петък вечерта фрагменти от уникалната творба, която се намира на стената на сградата на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ в началото на Стария град.

В комисията ще участват – арх. Емануела Маринска – представител на Регионалния инспекторат за опазване на културното наследство при Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство в Министерство на културата, доц.д-р Елена Кантарева – Дечева и.д. директор на ОИ „Старинен Пловдив“, проф. Тони Шекерджиева – Новак, ректор на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“, художник-реставратор от ателието по реставрация и консервация към „Старинен Пловдив“, реставратор от ателието към Градска художествена галерия – Пловдив, арх. Нина Толева – Новак, експерт от отдел „Култура, археология и културно наследство“ на община Пловдив и др.

Сграфитото на Димитър Киров привлича вниманието на туристите в подножието на Стария Пловдив

Екипът на Общинския институт е натоварен от община Пловдив, във възможно най-кратък срок, да изготви проект за реставрация и консервация на сграфитото на Димитър Киров, което е изключително красиво и се вижда от всички посетители на Стария град.

Related Articles

Античният град Хераклея Синтика отвори врати за посетители

„Античният град Хераклея Синтика“ вече е отворен за посетители. Обектът е с впечатляваща визия, след като успешно се изпълни първият етап на проекта, изготвен...

Готови са проектните задания за ремонт на два горнооряховски парка

След получени предложения от граждани вече са готови заданията за проектиране, във връзка с предстоящия ремонт на парковете „Христо Ботев“ и „Николай Панайотов“ в...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ