13 C
Пловдив
петък, април 26, 2024

Започна модернизацията на жп участък Оризово-Михайлово

Започна модернизацията на жп участъка Оризово-Михайлово, част от мащабния проект „Рехабилитация на железопътната линия Пловдив-Бургас, Фаза 2“. С изпълнението на дейностите ще бъде удвоена цялата отсечка с дължина 37 км.

Жп участък между Оризово и Михайлово ще бъде изграден в по-голямата си част по ново трасе и ще позволява скорост за движение на влаковете от 160 км/ч, обяви генералният директор на НКЖИ инж. Красимир Папукчийски, който заедно със служебния министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров, даде старт на строителството.

В рамките на проекта ще бъдат изградени нов железен път, контактна мрежа и тунел с дължина 835 метра, както и изграждане на ново приемно здание в гара Оризово и рехабилитация на съществуващата гара Чирпан.

Цялостната модернизация на този важен жп участък ще подобри европейските връзки с България и ще допринесе за повишаване на конкурентоспособността на жп транспорта чрез по-високи скорости, безопасност и по-високо качество на предоставяните услуги.

Дейностите по договора следва да приключат до 49 месеца и включват проектиране и строителство, а неговата стойност е 217 982 167,08 лева без ДДС. Изпълнител на проекта е ДЗЗД „Евро жп инфраструктура“, включващо фирмите „Инфраструктурно строителство“ АД и „Марко Обра публика“ АД.

Обект „Модернизация на железопътен участък Оризово-Михайлово“ е част от проект „Рехабилитация на железопътната линия Пловдив-Бургас, Фаза 2“ и се осъществява със съфинансиране от Кохезионния фонд, чрез Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014-2020 г.

Related Articles

Варна: Акция за почистване на града на 27 април

Община Варна започва серия от кампании за почистването на морската столица. Първата от тях ще се проведе на 27 април, обявиха от администрацията. Акцент...

Планираните ремонти в район „Кремиковци“ вече започнаха

Започнаха планираните ремонти за столичния район "Кремиковци". Подготвят се и се обявяват обществени поръчки за обновяване на сградите на кметствата в кв. "Враждебна" и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ