12 C
Пловдив
събота, май 4, 2024

Възстановено е движението на влаковете през тунел „Козница“

Частично е възстановено движението на влаковете в участъка между гарите Карлово и Антон, съобщиха от Национална компания „Железопътна инфраструктура“.

В началото на март тази година започнаха ремонтните дейности по жп тунел „Козница“, които включваха премахване на амортизираните жп линия и контактна мрежа; изгребване на съществуващата баластова призма; изграждане на двойна отводнителна система – канавки и дренажи и полагането на дебела бетонна плоча, върху която беше положен нов железен път с релси тип UIC 60 – за по-висока товароносимост.

В момента се извършват довършителни дейности по железния път, осветлението на тунела и др.

Стойността на проекта е 24 млн. лв. „Козница“ е най-дългият железопътен тунел в страната – 5812 м. Той преминава под рида Козница, свързващ Стара планина и Същинска Средна гора. Построен е в периода 1949-1951 г., а последният му среден ремонт е извършен през 1993-1994 г.

След пълното приключване на ремонта скоростта в жп участъка между Копривщица и Стряма, част от Трета главна жп линия София-Бургас, ще се увеличи до проектна скорост 100 км/ч., посочват от НКЖИ.

Related Articles

Бургас може да има най-модерния студентски кампус в България

От Общината призовават: Подкрепете проекта, като попълните анкета! Има шанс в Бургас да бъде изграден супер модерен студентски кампус, информират от администрацията. Проектът за Кампуса...

От 2025 г. в София: Център за приемане на разнородни отпадъци във всеки квартал

Всички 24 района на София ще бъдат обхванати от системата за разделно събиране на опаковки и отпадъчни материали. Тя ще бъде разширена с разполагане...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ