13 C
Пловдив
петък, май 3, 2024

Вдигат паметник на първия български фотограф в историческата зона на Самоков

Скулпторите Маргарита Иванова и Спас Киричев представиха творческата си концепция за паметник на първия български фотограф Анастас Карастоянов в Самоков.

Тази година се навършват 200 години от рождението на Карастоянов. Паметникът ще представлява неговата фигура с фотоапарат, като това е визията от най-известната снимка на фотографа. Зад него ще бъде поставено пано от направените от Карастоянов снимки на Левски и други знакови лица от българската история. Елементите в композицията ще наподобяват фотографски плаки с релеф.

В община Самоков бяха обсъдени стъпките за реализиране на концепцията за паметника. Идеята е по ул. „Цар Борис III””, която е историческата зона на града, да бъдат оформени пространства с паметници на известни самоковци. Концептуално паметникът ще се обвърже с Доспевската къща, където в приземния етаж ще се оформи автентично възрожденско фотографско ателие.

Самият паметник ще бъде позициониран пред Чорбаджийската фурна. Подготвя се цялостна концепция за оформяне на пространството, което включва вертикална планировка, озеленяване и кътове за отдих.

Снимки: Община Самоков

Related Articles

Метрото ще се разшири с две станции в „Люлин“

Обявена е процедура за избор на строител Дружеството на Столична община "Метрополитен" обяви процедура за избор на строител на следващите две станции на метрото. Те...

Представят резултатите от проекта за нов затвор в с. Самораново

На 29 април представят резултатите по проекта за новия затвор, който се изгражда край дупнишкото с. Самораново. Той е на стойност около 35 млн....
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ